Saharazand in Cyprus ondraaglijk

Sinds een week bezorgen dichte stofwolken uit de Sahara en de voor deze periode van het jaar ongewoon hoge temperaturen van rond de 30 graden Celsius de inwoners van Cyprus overlast.

Records
Vandaag werden volgens meteorologen alle records van gemeten waarden overschreden. In de hoofdstad Nicosia werden 606 microgram per kubieke meter zanddeeltjes in de lucht gemeten - een verdrievoudiging van de toch al hoge waarden van vrijdag. In de hogere gebieden van het Trodosgebergte bereikten de fijne zandkorrels zelfs 966 microgram per kubieke meter, berichtte de openbare radio voorts.

Oogontsteking en ademhalingsproblemen
Krachtige zuidwestenwind heeft reusachtige wolken fijn zand uit Afrika over het hele oosten van de Middellandse Zee verspreid. Bovendien steeg het kwik voor de derde opeenvolgende dag tot boven de dertig graden. Volgens de Cyprische televisie (RIK) hebben de afgelopen dagen vele mensen met oogontstekingen en ademhalingsproblemen dokters en ziekenhuizen opgezocht. De gezondheidsdiensten raadden oudere mensen en kinderen aan niet te lang buiten te blijven. Het fenomeen zal ook de komende dagen blijven voortduren. (belga/bf)