Ryanair kondigt acht nieuwe bestemmingen vanuit België aan

Ryanair zal vanaf komende winter vliegen op acht nieuwe bestemmingen vanuit België. De acht nieuwe routes moeten goed zijn voor een miljoen extra passagiers en 750 extra jobs. Dat maakte CEO Michael O'Leary vandaag bekend in Brussel.

Vanaf 1 november 2016 biedt Ryanair vier nieuwe bestemmingen aan vanuit Charleroi: Toulouse, Sofia, Timisoara en Verona. Vanuit Brussel zal Ryanair vliegen op Hamburg, Madrid, Malta en Milaan Malpensa. Daarnaast zal de lagekostenmaatschappij niet enkel meer in de zomer naar Biarritz (vanuit Charleroi) en Bratislava (vanuit Zaventem) vliegen, maar ook in de winter. Er komen voorts meer vluchten naar Boekarest (Charleroi), Malaga, Rome, Alicante en Valencia (Zaventem).

De lagekostenmaatschappij wil zo vanuit België 8,5 miljoen passagiers vervoeren per jaar, of 1 miljoen meer dan nu al het geval is. Dat zou 750 bijkomende jobs moeten opleveren op de twee luchthavens, of 6.300 in totaal. De volgende winter zal Ryanair 78 bestemmingen aanbieden vanuit België.

"Prijzen verlaagd na aanslagen"
CEO Michael O'Leary zei op de persconferentie in Brussel dat Ryanair op die manier meer toeristen naar België zal brengen. Ondanks de klappen die het toerisme kreeg in de nasleep van de aanslagen in Parijs blijft hij dus optimistisch.

"Onze passagiersaantallen gingen niet achteruit na de aanslagen. We reageerden door onze prijzen te verlagen. Dat hebben we tot nu toe altijd gedaan na terreuraanslagen, zoals die van 9/11 in New York en 7/7 in Londen. Andere maatschappijen hielden vast aan hun prijzen en zagen het aantal passagiers dalen. Wij konden dus marktaandeel winnen. We hopen natuurlijk dat er de komende drie à vier maanden geen aanslagen meer gepleegd zullen worden, wanneer de zomervakanties worden geboekt. Zo kan het verkeer -van onze concurrenten- zich herstellen."

Nieuwe vliegheffing?
O'Leary sprak zich ook uit over de mogelijkheid van een nieuwe vliegheffing. "We zouden niet vertrekken uit België, maar het zou het vliegverkeer wel schaden. Het zou bovendien onrechtvaardig zijn, want wij en andere maatschappijen maken de omschakeling naar minder lawaaierige en CO2-uitstotende vliegtuigen. Het is een trend in Europa om meer belastingen te heffen, meestal onder het mom van het milieu. Maar in plaats van het milieu te dienen, is het gewoon een manier om burgers meer te doen betalen. Het is de hedendaagse vorm van diefstal."

Ryanair zal 100.000 vliegtuigtickets van 19,99 euro te koop aanbieden over haar Europese netwerk "om de lancering te vieren van het winterprogramma van Brussel in 2016". De tickets kunnen worden geboekt tot maandag 1 februari.