Rutten en Kitir dwingen Van Biesen tot schuldbekentenis: door het stof of buiten

BELGA
Pas nadat hij helemaal door het stof was gegaan voor zijn foute praat aan het adres van Meryame Kitir (sp.a), mocht Luk Van Biesen zijn Open Vld-lidkaart houden van een razende Gwendolyn Rutten. Maar een grote toekomst binnen de partij wacht de Brabander niet meer.

"Ik heb oprecht spijt van mijn kwetsende en beledigende verklaringen over terugkeren naar Marokko binnen het kader van een redenering. Nooit had ik de bedoeling om mevrouw Kitir of de Marokkaanse gemeenschap te kwetsen. Ik ben geen racist."

Het was een redelijk beteuterde Luk Van Biesen die gistermiddag samen met Meryame Kitir een tv-verklaring aflegde over het incident dat zich een dag eerder had afgespeeld in het parlement. De volkse liberaal raakte niet geweldig goed uit zijn woorden, stond wat onhandig te draaien en een poging om zijn hand op de rug van Kitir te leggen, kwam ook al niet erg aardig uit de verf. Van Biesen had dan ook een zeer lastige nacht achter de rug, volgens partijgenoten. Niet alleen vanwege de stortvloed aan verontwaardiging die hij over zich heen kreeg, nadat hij de Kamer had bezoedeld met ranzige praat, maar ook door de bolwassing die Gwendolyn Rutten hem 's avonds laat nog gaf. De Open Vld-voorzitster kon haar oren niet geloven toen ze Van Biesen in de studio's van 'Terzake' hoorde zeggen dat hij alleen zijn visie had gegeven over de jobkansen voor ontslagen Caterpillar-arbeiders in pakweg Marokko of Turkije. En dat de zaak daarmee wel afgesloten was, volgens hem.

Rutten was razend. Voor Kitir lijkt de zaak ondertussen afgesloten. Het hele verhaal leest u in HLN Plus, onze zone exclusief voor abonnees. Proef nu 4 weken voor maar 2 euro.