Russische geheime dienst: "Alles wijst erop dat crash een terreurdaad is"

REUTERS
"Zoals het er nu naar uitziet is de kans dat het om een terreurdaad gaat veel groter dan dat er een technisch defect plaatsvond, maar onderzoek moet dat uitwijzen", zegt de Egyptische minister van Burgerluchtvaart Sherif Fathi over het verdwenen vliegtuig van EgyptAir. Ook de chef van de Russische binnenlandse geheime dienst FSB gaat uit van een aanslag.

"Alles wijst erop dat een terreurdaad is", zegt Alexander Bortnikov van FSB aan het Russisch persbureau Interfax. "Wij roepen iedereen, inclusief de partners in Europa, op om iedereen die voor deze terreurdaad verantwoordelijk is, op te sporen."

De FSB-chef was eind 2015 nauw betrokken bij het onderzoek naar de crash van een Airbus A321 van het Russische Metrojet, die het doelwit was van een bomaanslag boven de Sinaï in Egypte. De aanlag kostte het leven aan alle 224 mensen aan boord en werd opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Russische president Vladimir Poetin uitte in een reactie zijn medeleven aan de Egyptische en Franse president en wenste de naasten van de passagiers sterkte toe.