Russisch staatsgasbedrijf Gazprom dreigt nu ook gastoevoer via Oekraïne naar Europa stil te leggen
Na de lekken in de Nord Stream-aardgaspijpleidingen dreigt het Russische staasgasbedrijf Gazprom nu ook de Russische gastoevoer via Oekraïne stil te leggen. Dat heeft te maken met een conflict tussen Gazprom en het Oekraïense staatsgasbedrijf Naftogaz over het al dan niet nakomen van gascontracten. Gazprom laat woensdag weten met klem alle claims van Naftogaz te verwerpen. De impact is niet duidelijk, maar het doet vermoeden dat Rusland ook de gastoevoer die via Oekraïne naar Europa stroomt wil stilleggen.
Gazprom waarschuwde er dinsdag al voor dat de gastoevoer via Oekraïne in het gedrang kwam. Wegens een juridisch geschil tussen Gazprom en het Oekraïense staatsgasbedrijf Naftogaz dreigt Moskou sancties op te leggen tegen Naftogaz.
Als de sancties worden doorgevoerd, zou Naftogaz geen doorvoerrechten meer kunnen betalen. Daardoor zou de gasstroom van Rusland via Oekraïne naar Europa fors lager worden en mogelijk stil komen te vallen. Gazprom laat woensdag weten met klem alle claims van Naftogaz te verwerpen.
Naftogaz klaagde Gazprom eerder deze maand nog aan wegens het wegvallen van transitvergoedingen. Ondanks de oorlog tussen beide landen, stroomt er nog steeds Russisch gas door Oekraïne naar het Westen, maar de doorvoer en dus ook de inkomsten zijn flink gedaald. Naftogaz eist dat Gazprom een minimumvergoeding betaalt.
De voorbije weken stroomde er zo'n 42 miljoen kubieke meter gas per dag via Oekraïne naar Europa.
Gasprijs omhoog
Als gevolg van het nieuws steeg de gasprijs op de Nederlandse termijnmarkt - de Europese referentie - dinsdag vlak voor de slotbel met bijna 20 procent. Eerder op de dag was de prijs ook al fors gestegen na het nieuws van lekken in de onderzeese Nord Stream-aardgaspijpleidingen tussen Rusland en Duitsland. Volgens onder meer Duitse functionarissen zou er daarbij sprake kunnen zijn van sabotage.
EU belooft krachtige reactie
De Europese Unie belooft de “krachtigst mogelijke reactie” op de “sabotage” van pijpleidingen Nord Stream 1 en 2. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen verklaard. Volgens de Deense premier Mette Fredriksen kan er geen sprake zijn van een ongeluk.
Ook de NAVO gaat ervan uit dat de lekkages aan de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 opzettelijk zijn veroorzaakt. In een bericht op Twitter zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg de “sabotage” te hebben besproken met de Deense minister van Defensie. “We hebben de sabotage van de Nord Stream-pijpleidingen besproken met minister Morten Bødskov van onze gewaardeerde bondgenoot Denemarken. We spraken over de bescherming van kritieke infrastructuur in NAVO-landen”, luidt de boodschap.
Beschuldigingen dat Rusland achter de vermeende sabotage van de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 zou zitten zijn “stompzinnig en absurd”. Dat heeft Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov gezegd. Ook zei Peskov dat Amerikaanse bedrijven veel meer winst zullen maken met de gasleveringen aan Europa. Door de lekkages is de onrust op de gasmarkt toegenomen, waardoor de Europese gasprijs hard is gestegen.
Extra beveiliging in Noorwegen
Noorwegen gaat de beveiliging rond zijn petroleuminstallaties opvoeren. Dat heeft de Noorse minister van Energie Terje Aasland aangekondigd. Volgens Aasland zijn er veel aanwijzingen dat de lekken in de Nord Stream-pijpleidingen “daden van sabotage” waren. Oliebedrijven hebben onlangs ook gemeld dat er drones werden gespot rond hun platformen in Noorse wateren.
Noorwegen is de belangrijkste gasleverancier van Europa geworden sinds de leveringen uit Rusland zijn afgebouwd. Er zijn verschillende gaspijpleidingen van Noorwegen naar Europa. Experts waarschuwen dat die kwetsbaar zijn voor sabotage.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Hobbykamer of extra opslagruimte maken van je zolder? Op deze vijf punten moet je letten
Kan je wel wat meer ruimte gebruiken in huis? Vooraleer je denkt aan het toevoegen van een extra volume, kijk je best eerst eens naar je zolder. De ruimte onder het dak wordt vaak onderbenut, terwijl ze interessante mogelijkheden kan bieden. Maar vooraleer je je zolder omvormt tot een woonruimte, moet je jezelf eerst enkele belangrijke vragen stellen. Bouwsite Livios lijst ze voor je op. -
Tweakers
Grote tv voor een klein budget: expert bespreekt vijf modellen onder de 700 euro
Voor de nieuwste oled-tv met een superieure beeldkwaliteit tel je al snel meer dan 1.000 euro neer, zeker als je ook wilt dat hij wat groter uitvalt dan je computerscherm. Lang niet iedereen kan of wil echter zoveel geld uitgeven aan een televisie. Expert Eric van Ballegoie van Technologiesite Tweakers gaat daarom op zoek naar vijf 55"-televisies die minder dan 700 euro kosten. -
PREMIUM
Vormt gebrek aan vitamine D écht een gezondheidsrisico? En kunnen supplementen onze winterdip verhelpen?
Met amper 30 uren zonlicht hebben we in januari maar de helft van het normale aantal uren zonneschijn gekregen. Terwijl we die zonnestralen net nodig hebben om voldoende vitamine D aan te maken en onze winterdip te verhelpen. Is het zinvol om pilletjes met vitamine D te slikken? “Voor bepaalde risicogroepen is dat raadzaam”, oordelen experts. -
-
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
Vier verdachten uitgeleverd aan VS in onderzoek naar moord op Haïtiaanse president
Drie Haïtiaans-Amerikaanse onderdanen en een Colombiaan zijn dinsdag uitgeleverd aan de Verenigde Staten voor hun rol bij de moord op de Haïtiaanse president Jovenel Moïse in juli 2021. Dat hebben de Amerikaanse autoriteiten bekendgemaakt. -
7
Beleggers betaalden vorig jaar 5,6 miljard euro aan taksen
De effectentaks heeft vorig jaar 409,8 miljoen euro opgeleverd voor de schatkist. In 2021 was er nog sprake van 379 miljoen euro via de taks op de effectenrekeningen. Met de beurstaks en roerende voorheffing erbij, betaalden beleggers vorig jaar zowat 5,6 miljard euro aan taksen of bijna 880 miljoen euro meer dan voor 2021. -
PREMIUM
Daarom protesteerden zij vandaag voor de zorg: “Ja, we nemen onze kinderen mee. Anders gebeurt er niets”
Wel 20.000 werknemers uit de zorgsector hebben vandaag actie gevoerd in Brussel. Voor het personeel van de kinderopvang, thuiszorg, jeugdhulp, ziekenhuizen en woonzorgcentra is de werkdruk te hoog en de lonen te laag. “Soms moet ik tegen bewoners zeggen dat ze deze week geen bad krijgen”, vertelt zorgverlener Robin (42). Onder de betogers ook papa Joachim (34) met z'n zoontje van 2 jaar. “We zijn hier niet voor ons plezier, maar iémand moet het aankaarten.”
101 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerRonald Beintema
Veronica Voorhelst
Christine Laevers
johanneke li
Haverbeke Vincent