Russisch geschut trekt Oekraïne binnen ondanks staakt-het-vuren

Militairen verlaten het gebied. Het Oekraiense leger heeft woensdag de plaats Debaltseve moeten opgeven.
EPA Militairen verlaten het gebied. Het Oekraiense leger heeft woensdag de plaats Debaltseve moeten opgeven.
Rusland blijft zich volgens het Oekraïense leger bemoeien met het conflict in Oost-Oekraïne. Een woordvoerder van het Oekraïense leger verklaarde vandaag dat meer dan twintig Russische tanks en tien raketsystemen de afgelopen dagen het land zijn binnengetrokken. Het geschut zou naar Novoazovsk zijn getrokken op zo'n 10 kilometer van de Russisch-Oekraïense grens.

"In de afgelopen dagen is er militair materieel van Rusland naar Oekraïne verplaatst, ondanks het geldende staakt-het-vuren'', aldus Andrej Lisenko. De legerwoordvoerder zei dat er ook bussen met soldaten uit Rusland zijn gesignaleerd. Novoazovsk ligt iets ten oosten van de plaats Shyrokyne. Dat dorp is in handen van het Oekraïense leger, maar werd gisteren met mortieraanvallen bestookt door pro-Russische separatisten. De afstand tussen beide plekken is hemelsbreed ongeveer 15 kilometer.

De regeringsleiders van Frankrijk, Duitsland, Rusland en Oekraïne kwamen op 12 februari in Minsk een akkoord overeen om de wapens (tijdelijk) neer te leggen. Dat bestand ging zaterdagavond laat (Nederlandse tijd) in. Het staakt-het-vuren werd woensdag al geschonden toen pro-Russische rebellen de plaats Debaltseve innamen. Eerder vandaag meldde het Oekraïense leger al dat separatisten zo'n vijftig keer de regels van het bestand hadden geschonden. De rebellen beschuldigen het leger op hun beurt van hetzelfde.

Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bevestigen die signalen.