Rusland vroeg social medium om info Oekraïense demonstranten

Pavel Durov, ook wel de 'Russische Mark Zuckerberg' genoemd.
Creative Commons/Гаянэ Манукян Pavel Durov, ook wel de 'Russische Mark Zuckerberg' genoemd.
De Russische autoriteiten hebben Pavel Durov, de stichter van Vkontakte - ook wel de 'Russische Facebook' genoemd -, gevraagd de persoonlijke informatie van Oekraïense Maidan-demonstranten over te leveren. Dat schrijft Durov volgens Mashable in een blogbericht op zijn VKontakte-pagina.

"Ons antwoord is en blijft het systematisch weigeren van iedere medewerking", aldus Durov. "De Russische jurisdictie is niet van toepassing op Oekraïense VKontakte-gebruikers."

Verraad
De vraag om persoonlijke informatie kwam volgens Durov op 13 december 2013. "Persoonlijke informatie van Oekraïeners doorspelen aan de Russische autoriteiten zou niet enkel illegaal zijn, maar ook een verraad zijn ten opzichte van de miljoenen Oekraïeners die ons vertrouwd hebben", schrijft Durov.

Met de 29-jarige Durov heeft Rusland zijn eigen Mark Zuckerberg, al nam Durov begin april even ontslag als CEO van VKontakte. Een overname - die volgens Durov illegaal was - zette de idealen, zoals bijvoorbeeld de vrijheid van meningsuiting, steeds meer onder druk. Bang en bezorgd om wat er met VKontakte zou gebeuren na zijn vertrek keerde de stichter van de sociaalnetwerksite echter enkele dagen later terug als CEO.

Zuiver geweten
In december heeft Durov wel zijn aandelen verkocht. "Ik heb veel moeten opofferen, zelfs mijn aandelen in VKontakte. Maar ik heb van niets spijt, het beschermen van de persoonlijke data van gebruikers is me dat - en veel meer - waard", schrijft Durov verder. "Ik heb nog steeds iets veel belangrijkers in mijn bezit: een zuiver geweten en de idealen die ik bereid ben te verdedigen."

De Russische Zuckerberg voegde nog twee documenten bij zijn blogbericht, waarin de Russische Federale Veiligheidsdienst om persoonlijke informatie vraagt.