Rusland roept spoedzitting VN-Veiligheidsraad bijeen

Russisch president Vladimir Poetin.
EPA Russisch president Vladimir Poetin.
Rusland heeft aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gevraagd om vandaag in New York een spoedzitting bijeen te roepen over de toestand in Oekraïne. Dat hebben diplomaten meegedeeld. Het Russische verzoek komt er wegens "de ernstige escalatie van het geweld in het oosten van Oekraïne", zo luidt het. De zitting zal openbaar zijn.

Het regime in Kiev heeft vandaag een militaire actie opgestart in Slavjansk, een stad in het oosten van het land die gecontroleerd wordt door separatisten die gekant zijn tegen het Oekraïense regime. Daarbij zijn volgens de Oekraïense interim-president Oleksandr Toertsjinov "vele doden en gewonden" gevallen aan de kant van de tegen Kiev gekante Russischtalige Oekrainers.

"Burgers als schild"
Toertsjinov gaf toe dat "de operatie niet zo snel verloopt als we zelf willen". De reden daarvoor is dat de separatisten zich in bewoond gebied verschanst hebben en "burgers als schild gebruiken". Volgens hem werden er "zware verliezen" toegebracht aan "de tegenstander". Aan Oekraïense interim-overheidszijde zouden er twee doden zijn gevallen.

Volgens "pro-Russische separatisten" zijn er bij de militaire actie drie Russisch gezinde activisten en twee burgers omgekomen.

We vragen het Westen nadrukkelijk om zijn destructieve beleid (...) te beëindigen

Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken
EPA
EPA

Rusland heeft met verontwaardiging gereageerd op de militaire operatie. President Vladimir Poetin noemde het "een criminele actie", waardoor zijn hoop op een vreedzame oplossing is vervlogen.

Medeplichtigheid
Moskou beschuldigt de Verenigde Staten en de Europese Unie van medeplichtigheid aan de militaire escalatie in het oosten van Oekraïne. "Doordat ze de organisatoren van de staatsgreep tegen de regering in Kiev steunen bij hun gewelddadige onderdrukking van het protest, dragen de VS en de EU een grote verantwoordelijkheid", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou. Op die manier wordt een vreedzame oplossing van het conflict bemoeilijkt, luidt het verder.

"We vragen het Westen nadrukkelijk om zijn destructieve beleid (...) te beëindigen", aldus nog de mededeling.

"Catastrofe"
Volgens het ministerie gebeurt de actie van het Oekraïense leger in Slavjansk ook met de medewerking van buitenlandse soldaten. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken had eerder al verontwaardigd gereageerd op de operatie in Slavjansk, die volgens Moskou met behulp van "extreemrechtse organisaties" gebeurt. "Het inzetten van het leger tegen het eigen volk is een misdaad en die leidt Oekraïne naar een catastrofe", klonk het nog.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft vandaag in Washington een ontmoeting met de Amerikaanse president Barack Obama. Belangrijkste gespreksonderwerpen van de machtigste man en vrouw ter wereld zijn de situatie in Oekraïne en mogelijke sancties.

GETTY
GETTY
GETTY
GETTY
GETTY