Rusland garandeert Europa gas tot eind mei

Een gasstation nabij Kiev.
AFP Een gasstation nabij Kiev.
Rusland heeft Oekraïne en de EU-lidstaten tot eind mei een ononderbroken levering van aardgas beloofd. Dat heeft EU-commissaris Günther Oettinger in Warschau gezegd na gesprekken met de energieministers van Rusland en Oekraïne, Aleksandr Novak en Joeri Prodan. Vanaf juni dreigt de kraan dichtgedraaid te worden, tenzij Kiev zijn inmiddels tot ruim drie miljard euro opgelopen gasrekening aan Moskou betaalt. De waarschuwing van Novak was reden voor Oettinger om zich "zorgen" te maken.

Medio mei zal het trio elkaar opnieuw ontmoeten, eind mei nogmaals. Op 16 mei verliep de deadline voor Kiev: het moest dan zijn achterstallige schuld van 3,4 miljard euro aan Moskou ophoesten. Maar Moskou geeft Kiev dus veertien dagen respijt.

Leveringsplicht
Volgens Oettinger willen zowel Moskou als de Oekraïense bedrijven er "alles" aan doen om de leveringsplicht aan de EU-landen te blijven vervullen.

Harde garanties zijn er niet, gaf de Eurocommissaris toe. Novak zei dat vanaf 1 juni nog enkel gas aan Oekraïne wordt geleverd tegen directe betaling. De Russische minister betreurde voorts dat het regime in Kiev niets heeft gezegd over welk deel van de financiële steun (tegen besparingsvoorwaarden) van het IMF - in totaal een pakket van 17 miljard VS-dollar - bestemd is voor het delgen van de gasschuld.

Eurocommissaris Günther Oettinger.
AP Eurocommissaris Günther Oettinger.

Gunstregime
Sinds de staatsgreep in Kiev heeft Rusland het gunstregime voor zijn gasleveringen aan Oekraïne opgeschort. Gazprom wil dat Kiev nu de internationale volle pot, meer dan 400 dollar per 1.000 kubieke meter, betaalt, maar de Oekraïense interim-regering wil niet meer dan 268 dollar geven. Dat is, volgens Prodan, een "eerlijke" prijs.

Schulden
Wordt geen eensgezindheid gevonden, dan wil Kiev zich tot het internationale bemiddelingsgerecht in Stockholm wenden. Prodan hoopt zelfs op een dusdanig gunstige uitspraak dat "wij uiteindelijk geen schulden meer hebben".

Oettinger liet nog weten dat de EU Kiev en het Oekraïense gasbedrijf Naftogaz wil "stabiliseren en economisch steunen". Over welke prijs Kiev voor het Russische gas moet betalen, "zal bij het volgende overleg worden bedisseld".

Ongeveer 38 procent van de gezamenlijke gasimport van de EU komt uit Rusland. Van de 133 miljard m3 gas die de EU-landen van Gazprom kopen, wordt het transport van ongeveer de helft, 65 miljard m3, verzekerd door Ukrtransgaz, een filiaal van het vooralsnog staatsgasbedrijf Naftogaz.

Oekraïense minister van Energie Joeri Prodan.
AP Oekraïense minister van Energie Joeri Prodan.
Russische minister van Energie Aleksandr Novak.
AP Russische minister van Energie Aleksandr Novak.