Rusland: "Europa sluit ogen voor opkomst 'fascisme' in Oekraïne"

Gewapende Oekraïense soldaten houden de wacht in Kharkiv.
EPA Gewapende Oekraïense soldaten houden de wacht in Kharkiv.
Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, heeft hard uitgehaald naar Europa en de interim-regering in Kiev omtrent het conflict in Oekraïne. De Europeanen sluiten volgens hem de ogen voor de opkomst van "fascisme" in de voormalige Sovjetrepubliek. Lavrov verwees daarbij naar de dood van een veertigtal regeringstegenstanders in het zuidelijke Odessa.

"Het is al talrijke jaren dat men de ogen in Europa sluit voor het feit dat de fascistische ideologie nieuwe adepten aantrekt", verklaarde Lavrov tijdens een viering van de overwinning op het nazi-regime in 1945. "Wat op 2 mei gebeurde in Odessa, is een pure daad van fascisme. We zullen niet toestaan dat de feiten onder het tapijt worden geveegd, zoals de regerende coalitie probeert te doen."

Hij zei nog dat de huidige gebeurtenissen in Oekraïne "al niet meer gewone optochten zijn met slogans die nazi-criminelen verheerlijken, maar een 'live' manifestatie van fascisme". Lavrov beloofde te zoeken naar "bewijzen" van ooggetuigen, "die tonen dat de huidige autoriteiten in Kiev de omvang van de tragedie bewust in de doofpot steken", en de "volledige waarheid" publiek te maken. "We zullen niet toelaten dat het fascisme in Europa heropleeft, en zeker niet in Rusland", aldus nog Lavrov.

In een officieel gebouw in de zuidelijke havenstad Odessa is een veertigtal mensen, voornamelijk regeringstegenstanders, omgekomen toen het gebouw in brand was gestoken. De Europese Unie vroeg al een onafhankelijke onderzoekscommissie in het leven te roepen om de verantwoordelijken te identificeren. De Oekraïense interim-premier Arseni Jatsenjoek zei dan weer dat het drama onderdeel uitmaakte van een "Russisch plan om Oekraïne te vernietigen".

Sergej Lavrov, Russisch minister van Buitenlandse Zaken.
REUTERS Sergej Lavrov, Russisch minister van Buitenlandse Zaken.