Rusland beschuldigt westen van chantage in onderhandelingen over Syrië

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.
BELGA De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.
Het westen maakt zich volgens Russisch minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov schuldig aan chantage in de onderhandelingen over Syrië. Intussen wordt gemeld dat de regeringstroepen en de rebellen nu ook in het centrum van de Damascus hevige gevechten voeren.

"Westerse regeringen proberen ons te chanteren tot steun aan hun interpretatie van de VN-resolutie over Syrië", zei Lavrov vandaag, een dag voor international gezant Kofi Annan en de Russische president Vladimir Poetin samenzitten. "Als onze westerse partners niet inzien dat hun blokkering van de resolutie ertoe kan leiden dat de waarnemers het land zullen moeten verlaten, dan is dat inderdaad jammer." Hij voegde eraan toe dat het vredesplan van Annan hun volledige steun krijgt, maar dat de resolutie op geen enkele manier de afzetting van Assad bepaalt.

Verlenging conflict
"China en Rusland de schuld geven voor de verlenging van het conflict, om nog maar te zwijgen van het feit 'dat ze daarvoor zullen betalen', is totaal overdreven", zei Lavrov. Hij verwees daarmee naar een uitspraak van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, tijdens de vergadering van de zogenaamde 'Vrienden van Syrië', op 6 juli in Parijs.

VN-resoluties
Het Westen heeft Rusland er eerder al van beschuldigd, het regime van Assad te bevoordelen, omdat het eerdere resoluties van de VN-Veiligheidsraad blokkeerde. Lavrov zei dat Moskou geen kant kiest in het conflict, en enkel een eind wil maken aan het bloedvergieten. De Russische minister riep de landen die de oppositie steunen op om een vertegenwoordiger aan te duiden, zodat de politieke dialoog opgestart kan worden. "Assad kan niet overtuigd worden om af te treden. Hij heeft de steun van de meerderheid van de bevolking."