Rousseff tekent beroep aan tegen afzetting

Dilma Rousseff.
Dilma Rousseff.
Dilma Rousseff heeft bij het federaal hooggerechtshof beroep aangetekend tegen haar afzetting als Braziliaanse presidente. Ze vraagt "de onmiddellijke opschorting van de beslissing van de Senaat" en eist dat een nieuwe procedure wordt ingesteld.

Het beroep werd ingediend door Rousseffs advocaat José Eduardo Cardozo, die onder haar bewind minister van Justitie was.

Rousseff kan zich gesterkt voelen door het massale protest woensdagavond in tientallen Braziliaanse steden - waaronder Rio, Recife, Sao Paulo, Belo Horizonte en Porte Alegre - tegen haar afzetting en de politieke manoeuvres van de impopulaire Temer om zich in het presidentiële pluche te nestelen. Bij die demonstraties moest de politie het waterkanon inzetten en pepperspray gebruiken. Op het internet werd de hashtag #ForaTemer ('Temer buiten') meteen een hit.
    
Ook maandag en dinsdag was al massaal geprotesteerd tegen de toen nog te verwachten politieke coup tegen Rousseff. In haar toespraak voor de senaat had Rousseff gewaarschuwd voor de "dood van de democratie" in Brazilië.