Rookt Obama of niet? "Laat hem toch"

Een foto die is geplaatst door Nomfup (@nomfup) op

Rookte Obama een sigaretje met de Italiaanse premier Matteo Renzi? Die vraag blijft de Amerikaanse media roeren. The Washington Post neemt het alvast op voor de Amerikaanse president: "Laat hem toch een sigaret roken", klinkt het in een opiniestuk van Philip Bump.

Sinds de woordvoerder van de Italiaanse premier een foto van Renzi en Obama op Instagram postte, draait de speculatiemachine in de VS op volle toeren. Heeft de president daar een pakje sigaretten vast op het balkon tijdens de G7-top? Of is het misschien gewoon een pakje kauwgom?

Of Renzi een roker is, is niet duidelijk. Maar van Obama is het wel algemeen geweten dat hij als een tiener begon te roken. Toen hij president van de Verenigde Staten werd in 2010, keerde hij tabak echter de rug toe. In 2011 liet zijn vrouw Michelle Obama optekenen dat hij ondertussen al een jaar geen sigaret meer had aangeraakt. "Hij wou altijd al stoppen", omdat hij zijn dochters dan kon vertellen dat hij geen roker was.

"Laat hem"

Dat Obama nu al dan niet op een sigaret werd betrapt, doet er voor Washington Post-journalist Philip Bump weinig toe: "Iedereen heeft zijn slechte gewoonten."

"Roken is slecht voor je, dat weten we allemaal. [...] We weten ook dat Obama gestopt is met roken of geprobeerd heeft te stoppen toen hij president werd. Het is een slecht voorbeeld, zoveel is zeker: de meeste rokers beginnen voor hun 21ste, en kinderen die Obama zien roken, zullen zich niet ontmoedigd voelen om van de sigaretten te blijven", schrijft de journalist. "Maar in godsnaam, laat die man af en toe toch een sigaret roken als hij dat wil."

Het Witte Huis wil niet reageren op het voorval, zo schrijft de Britse krant The Guardian.