Reynders wil enkelband voor teruggekeerde Syriëstrijders, Rutten wil ze buiten

photonews, belga
Vicepremier Didier Reynders (MR) is er voorstander van om teruggekeerde Syriëstrijders op te volgen met een elektronische enkelband. Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten wil strijders gewoonweg de toegang tot ons land ontzeggen als ze na hun activiteiten in Syrië weer wensen terug te keren.

"Er is momenteel al een gerechtelijke opvolging voor terugkeerders", zegt Reynders. "Het loont de moeite iemand die terugkeert van een burgeroorlog, die misschien gruwelijke feiten heeft gepleegd in Syrië of Irak, heel precies op te volgen", zei de minister van Buitenlandse Zaken vandaag op Bel RTL.

"Ik vraag niet om die jongeren in centra of gevangenissen te stoppen, maar minstens een elektronische opvolging of een capaciteit om ze heel precies te volgen. Dat is iets wat Frankrijk en waarschijnlijk België gaan onderzoeken".

Volgens Rutten moet premier Michel met zijn collega's uit de regio's over een nationale aanpak rond de tafel gaan zitten. Via Twitter vulde de liberale politica nog aan dat wie in een totalitair conflict gaat strijden, uit onze samenleving stapt. "Laten we daar een vuist tegen maken: terugkeren kan niet meer", aldus Rutten.