Revolutionaire nieuwe fitnessoortjes weldra op de markt

Samsung
Aan hippe fitnessgadgets en bewegingstrackers geen gebrek de laatste tijd. Toch lijken veel oplossingen qua design en functies sterk op elkaar. Niet zo met de nieuwe Samsung Gear IconX: een draadloze oortelefoon die onder meer uw hartslag meet, en zelfs over een ingebouwde stemcoach beschikt die uw bewegingen analyseert en feedback geeft.

Op het eerste zicht lijkt de draadloze Gear IconX sterk op een traditionele oortelefoon om naar muziek mee te luisteren. Alhoewel die functie zeker voorzien is, gaan de oortjes toch nog een flinke stap verder. Samsung mikt met dit model zowel op binnen- en buitensporters als pendelaars en reizigers. Afgaande op de specificaties en de concrete mogelijkheden lijkt dat beoogde doelpubliek alvast meer dan een marketingstrategie te zijn. We overlopen even de technologische geheimen die schuilgaan achter het minimalistische uiterlijk van de oortjes.    

Met of zonder smartphone
Vrijheid staat centraal bij de Gear IconX. Om te beginnen bent u volledig vrij om te kiezen of u de oortjes al dan niet samen met een smartphone gebruikt. Via een bluetooth-verbinding met een Android-telefoon is het bijvoorbeeld mogelijk om draadloos naar muziek te luisteren. Maar de oortjes tonen pas hun ware potentieel wanneer ze volledig autonoom, zonder draadloze smartphonelink, gebruikt worden. De oortjes registreren al uw sportactiviteiten en laten u ondertussen naar muziek luisteren via de ingebouwde muziekspeler. De oortelefoon is voorzien van een ruim intern opslaggeheugen van 8GB. Zo kan u moeiteloos meer dan 1000 mp3-songs rechtstreeks in de oortjes downloaden en overal mee naartoe nemen.

Gemaakt voor sporters
Wanneer u de Gear IconX in uw oren stopt, schakelt hij vanzelf aan. Het lichte design (nauwelijks 6,3 gram per oortje) en het ontbreken van verbindingskabels zorgt ervoor dat de oortjes tijdens het sporten nooit in de weg zitten, uw bewegingen hinderen of na verloop van tijd irritaties veroorzaken. De oordopjes zijn behandeld met een speciale coating die ervoor zorgt dat ze zelfs tijdens het uitvoeren van intensieve lichaamsoefeningen veilig op hun plaats blijven zitten, en ze bestand zijn tegen zweet en water. Er worden dopjes meegeleverd in verschillende groottes, zodat ze perfect aansluiten bij elke oorgrootte.

Samsung

Personal trainer
Een ingebouwde bewegingsdetector registreert elke beweging, de hartslagmeter houdt uw hartritme in de gaten en ook parameters als het aantal verbrande calorieën, afstand, snelheid en de totale trainingstijd worden bewaard. Alle fitnessdata kan overgeheveld en gedeeld worden via de S-Health-app van Samsung. En wie wil, kan zich tijdens het sporten ook laten ondersteunen door een ingebouwde stemcoach. Die geeft feedback over uw sportprestaties en helpt u om doelgerichter te trainen. De vocale trainer spreekt u op een motiverende toon toe (in 12 verschillende talen) zodat fitnessen, lopen en sporten nog leuker wordt.    

Nuttige functies voor onderweg
Het meegeleverde opbergetui beschermt de oortjes tijdens het transport, maar doet nog veel meer. Naast een opbergvak voor de oortelefoon, heeft het etui ook een ingebouwde batterij aan boord. Die laadt de oortjes onderweg op, zonder dat er een stopcontact of kabelverbinding voor nodig zijn. De batterij van de oordopjes gaat tot zes uur mee. Via de hardcase kan de accu nogmaals opgeladen worden, zodat u in totaal maar liefst 12 uur kunt sporten. Minstens even vooruitstrevend is de zogenaamde Ambient Sound Mode; die ervoor zorgt dat u tijdens het beluisteren van muziek nog steeds belangrijke omgevingsgeluiden (verkeerssignalen, een fietsbel, autotoeter, geroep, enzovoorts) kunt waarnemen. Veiligheid boven alles!

Uniek in zijn soort
De Gear IconX is ook prima inzetbaar tijdens een trein- en busrit- of op het vliegtuig. Via de aanraakzone op de oortjes kunt u naar uw favoriete nummer swipen. En de ingebouwde microfoons in de oortjes maken het mogelijk om handenvrij te bellen, wanneer u ze draadloos aan uw smartphone linkt. Zo kan u de oortelefoon dus ook probleemloos buiten uw sportactiviteiten op een comfortabele en aangename manier verder blijven gebruiken. Tel al die specificaties en mogelijkheden bij elkaar op, en het wordt stilaan duidelijk dat de Gear IconX met geen enkele andere oortelefoon te vergelijken valt.

De Samsung Gear IconX is vanaf het derde kwartaal beschikbaar voor een verkoopadviesprijs van € 229.