Reuzenhaai doolt rond in Noordzee

kos
Tijdens een vogeltelling van het Instituut Natuur en Bos (INBO) in de Belgische Noordzee is een reuzenhaai gespot. Die werd vorige week donderdag waargenomen, ter hoogte van de zandbank Oosthinder. Het is vrij zeldzaam dat een reuzenhaai te zien is in Belgische wateren.

De medewerkers van INBO zetten vandaag enkele foto's op hun facebookpagina. Zij waren vorige donderdag op weg met het onderzoeksschip Simon Stevin om vogels te tellen toen ze getuige waren van een unieke gebeurtenis. "Een zeldzame waarneming", aldus Jan Seys van het Vlaams Instituut van de Zee. "De jongste vijf jaar is al vijf keer een reuzenhaai gespot in de buurt."

Vier meter
Het zou gaan om een jong vrouwelijk dier van zo'n vier meter. Het is niet duidelijk wat de haai hier kwam doen. "Ze komen wereldwijd voor in polaire en gematigde klimaten en overbruggen vaak grote afstanden, maar ze komen niet zoveel in de Noordzee. Voedsel is vaak een drijfveer, aldus Seys. De haai overleeft vooral van plankton, het dier zwemt dan met open bek en filtert constant water. "Tanden heeft de reuzenhaai niet, dus hij is compleet ongevaarlijk. De mens is gevaarlijker voor het beschermde dier dan omgekeerd."

Of het warme weer en de warme Noordzee daar iets mee te maken hebben is onduidelijk. "Ik wil geen boude uitspraken doen, maar dat we de jongste vijf jaar al elk jaar een waarneming noteerden, kan mogelijk op een trend wijzen", besluit Seys.

kos