Ga naar de mobiele website
^ Top

Republikeins Congreslid vorig jaar al: "Ik denk dat Poetin Trump betaalt"

Kevin McCarthy.
REUTERS Kevin McCarthy.
Het was nog een maand vóór Donald Trump de Republikeinse nominatie als presidentskandidaat binnenhaalde, toen Congreslid Kevin McCarthy tijdens een privégesprek met vooraanstaande collega's van zijn partij op Capitol Hill een bommetje loste. "Ik denk dat Poetin twee mensen betaalt: Rohrabacher en Trump", zei hij volgens The Washington Post, die de bewuste tapes kon beluisteren en checken.

De opname dateert van 15 juni vorig jaar. Kevin McCarthy is als leider van de Republikeinse meerderheid in het Huis der Afgevaardigden een topfiguur binnen de partij. Zijn vermoedens van Russische inmenging gingen over de huidige Amerikaanse president Donald Trump en over Dana Rohrabacher, een Republikeins Congreslid uit Californië. Rohrabacher staat bekend als fervente verdediger van de Russische president Vladimir Poetin en diens land.

Enkele collega's van McCarthy lachten zijn opmerking meteen weg, maar hij zei: "Ik zweer het bij God". Spreker van het Huis, Paul Ryan, kwam meteen tussen en gaf McCarthy de kans niet uit te weiden. Ryan eiste geheimhouding van de lachende aanwezigen: "Dit is off the record. Geen lekken... Zo weten we dat we een echte familie zijn." 

"Mislukte grap"
Bijna een jaar lang bleven McCarthy's woorden inderdaad geheim. Tot nu. Ryans woordvoerder Brendan Buck doet de hele conversatie in The Guardian af als een "poging tot grap". Op Twitter gaf Kevin McCarthy een gelijkaardige boodschap van een "mislukte joke" mee, met ook een sneer naar The Washington Post, "die dit probeerde te verdraaien tot breaking news".

Het gesprek vond plaats nadat zowel McCarthy als Ryan gebrieft waren door de Oekraïense eerste minister, Volodimir Groysman, over de Russische pogingen om democratische instellingen in Oost-Europa te ondermijnen via steun aan populisten. Het was de dag na de bekendmaking dat Rusland de DNC gehackt had. Op dat moment had McCarthy al zijn steun toegezegd aan Trump, Ryan nog niet.
1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Philippe Deckers

    Hahahaha Trump weigert zelfs zijn salaris en heeft van niemand geld nodig.

Meld een bug