Niels Van Steenbergen, burgerlijk ingenieur bij De Vlaamse Waterweg en doctor Waterbeheer, gidst ons langs de Maasvallei en het Albertkanaal en toont welke maatregelen tegen droogte (én overstroming) al werden genomen.
Volledig scherm
PREMIUM
Niels Van Steenbergen, burgerlijk ingenieur bij De Vlaamse Waterweg en doctor Waterbeheer, gidst ons langs de Maasvallei en het Albertkanaal en toont welke maatregelen tegen droogte (én overstroming) al werden genomen. © Photo News

REPORTAGE. Tussen Maas en Albertkanaal: “Vlaanderen is de woestijn van West-Europa”

De aanhoudende droogte bedreigt onze watervoorraad, natuur, landbouw en economie. Wat doen we ertegen en wat kunnen we nog meer doen? We onderzoeken het in de Maasvallei en langs het Albertkanaal. “We moeten van Vlaanderen weer een spons maken.”

  1. Vlaming gebruikt zijn verstand: bij begin hittegolf werd slechts 5% meer leidingwater verbruikt
    PREMIUM

    Vlaming gebruikt zijn verstand: bij begin hittegolf werd slechts 5% meer leidingwa­ter verbruikt

    Afgelopen dinsdag, op de eerste dag van de verwachte hittegolf, werd er in Vlaanderen 4,9 procent meer leidingwater verbruikt dan gemiddeld. Waterbedrijven zijn daar tevreden mee. “Vlamingen gebruiken meer en meer hun verstand en sproeien niet meer als gekken.” Enkel aan de kust stuwen toeristen het waterverbruik de hoogte in, in Knokke-Heist zelfs met bijna een derde. Omgekeerd is er één stad waar inwoners ondanks de hitte minder drinkwater dan normaal verbruiken.