Rentelasten op federale schuld zullen volgend jaar voor eerst in lange tijd stijgen
De nieuwe en hogere interestvoeten hebben het Federaal Agentschap van de Schuld zijn verwachtingen op enkele maanden tijd danig doen bijstellen. Het ziet er nu naar uit dat de rentelasten op de federale schuld al in 2023 voor het eerst in lange tijd weer zullen stijgen. Dat heeft het agentschap maandag te kennen gegeven bij de presentatie van zijn jaarverslag 2021. Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) ziet in de stijgende rentelasten een extra argument om de structurele uitdagingen van ons land aan te pakken.
“Waar we aanvankelijk nog uitgegaan waren van een verdere daling van de rentelasten volgend jaar, hebben we die verwachting moeten bijstellen en houden we nu rekening met een stijging”, zegt Jean Deboutte van het Agentschap van de Schuld. “2022 is een totaal ander jaar dan de rustige jaren die achter ons liggen”, zegt Maric Post van het Agentschap van de Schuld. “Er is een enorme volatiliteit op de markten, de bewegingen zijn extreem. De rentes liggen nu zowat 2 procent hoger dan bij het begin van het jaar. Zo’n sterke wijziging hebben we niet meer gezien sinds 1994.”
Dit jaar zouden de rentelasten nog steeds uitkomen op een historisch laag niveau van 1,23 procent van het bruto binnenlands product (bbp), waar het agentschap tijdens een eerdere evaluatie in februari wel nog uitging van 1,21 procent van het bbp. In absolute cijfers betekent dit voor de staat een meerkost van 300 miljoen euro: 6,79 miljard euro aan rentelasten op de federale schuld dit jaar in plaats van een eerder geraamde 6,49 miljard euro.
Volgend jaar zouden de rentelasten dan toenemen tot 1,34 procent van het bbp, waar het agentschap in februari nog uitging van een verdere daling tot 1,17 procent. Meerkost: 1,19 miljard euro tot 7,66 miljard euro aan rentelasten volgend jaar. In de daaropvolgende jaren zouden de federale rentelasten geleidelijk aan blijven toenemen, met jaarlijks ruim 0,1 procent.
Belgische schuldgraad
In 2027 zouden de rentelasten dan 1,83 procent van het bbp bereiken in plaats van 1,47 procent zoals eerder verwacht. Dat is een meerkost van 2,74 miljard euro tot 11,85 miljard euro. Het agentschap merkt wel op dat dit dan wel nog altijd minder is dan het niveau van bijvoorbeeld 2018 (1,88 procent van het bbp). De nieuwe verwachtingen zijn alvast geen goed nieuws voor de federale regering. Die zal met de hogere rentelasten rekening moeten houden bij de opmaak van de begroting.
De schuldgraad daalde vorig jaar overigens tot 108,4 procent van het bbp, nadat ze door de coronacrisis in 2020 tot 112,8 procent van het bbp gestegen was. De Belgische schuldgraad ligt daarmee wel nog steeds een heel stuk boven het gemiddelde van 95,6 procent voor de eurozone.
Het agentschap geeft maandag voorts nog mee dat het al zowat 65 procent van de financieringsbehoefte voor dit jaar opgehaald heeft. Dat is in lijn met de andere jaren, klinkt het. Het agentschap is er ook in geslaagd om de duurtijd van de schuld gevoelig op te trekken, om zo langer te profiteren van de voorbije periode van ultralage rentes. Die gemiddelde duurtijd is voor het eerst boven de tien jaar uitgekomen.
We moeten nu maatregelen nemen om de verdere aangroei van de staatsschuld te stoppen.
In een reactie op de cijfers zegt staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker al langer te hebben gewaarschuwd voor dit scenario. Het toont volgens haar meteen ook het ongelijk aan van beleidsmakers die er voor pleiten om massale overheidsuitgaven te financieren met ongebreidelde extra schulden.
De staatssecretaris bepleit dan ook maatregelen om de verdere aangroei van de staatsschuld te stoppen. “Je kan je niet uit de miserie spenderen met belastinggeld. Dat toch proberen doen zou niet alleen de schuld verzwaren, het zou in dit geval ook de inflatie nog verder verhogen, en dat zou onze burgers en bedrijven nog meer onder druk zetten. Het is exact die hoge schuldgraad die ons nu zeer kwetsbaar maakt. We moeten daarom nu maatregelen nemen om de verdere aangroei van de staatsschuld te stoppen. Dat kan alleen als we de structurele uitdagingen in dit land aanpakken en grondige hervormingen in de arbeidsmarkt en de pensioenen doorvoeren.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijntelco
Deze telecomoperatoren bieden de beste netwerkdekking
Ongeacht waar je komt, is er in België vrijwel overal een mobiel signaal. Toch zijn er kleine verschillen tussen de regio’s in ons land. Ook binnenshuis kan het soms moeilijk zijn om aan een snel mobiel internetsignaal te geraken. Welke operator biedt de beste dekking? En in welke regio’s is de dekking minder goed? Mijntelco.be overloopt de cijfers. -
Opnieuw menselijke resten gevonden in Amerikaans stuwmeer
In de Amerikaanse staat Nevada zijn in het stuwmeer Lake Mead voor de vierde keer in een paar maanden tijd menselijke resten gevonden, zo melden Amerikaanse media. Volgens CNN werden er zaterdag op een strand aan het meer botten gevonden, waarna de autoriteiten werden ingeschakeld. -
Omstreden veiling in de VS: horloge van Hitler brengt 1,1 miljoen dollar op
Een veilinghuis in de Amerikaanse staat Maryland heeft vrijdag een polshorloge verkocht dat ooit toebehoorde aan Adolf Hitler. Het kleinood bracht 1,1 miljoen dollar op, meldt Alexander Historical Auctions in Chesapeake City. Het veilinghuis had de waarde tussen 2 en 4 miljoen geschat en beschreef het horloge als een "relikwie uit de Tweede Wereldoorlog van historische proporties". -
-
Livios
Regenwaterput vanaf 2023 verplicht bij grondige verbouwingen: hoeveel kost dat? En wat als je tuin te klein is?
Regenwaterputten waren al verplicht voor nieuwbouwwoningen, maar worden dat nu ook voor grondige renovatieprojecten. Wat betekent dat voor wie een verbouwing gepland heeft? Hoe worden regenwaterputten in een bestaande woning geïnstalleerd? En welk prijskaartje hangt daaraan vast? Bouwsite Livios zoekt het voor je uit. -
Ekeren
Rapper Para Turk betrapt onder invloed van drugs: “Hij gooide nog snel cannabis uit het raam”
De politie betrapte vrijdag rapper Para Turk onder invloed van drugs in een wagen. Omdat de populaire artiest een enkelband droeg en zijn voorwaarden schond, werd hij gearresteerd. -
PREMIUM
Last van muggen? Entomoloog legt uit hoe je beten kan voorkomen en verlichten: “Een goed middeltje tegen de jeuk heb je al voor 6 euro”
-
Spaargids.be
Waar zit het verschil tussen een goedkope en een dure reisverzekering?
Waarom zou je een dure reisverzekering nemen als je er ook een goedkope kunt vinden? De vraag is legitiem, maar houdt risico’s in. Bij het nemen van een dergelijke verzekering moet je altijd eerst kijken welke risico’s je wil dekken en pas vervolgens naar de prijs. Spaargids.be overloopt waar je op moet letten.