Reizen in luxe: vliegen met een privéjet voor een prikje

AD/Ben Cawthra
Iets te vieren? Feestje? Huur voor een laag bedrag een privéjet en vlieg naar de Côte d'Azur. Soms is dat per persoon zelfs nog goedkoper dan een ticket bij een lowcostmaatschappij.

PrivateFly heeft wereldwijd 7.000 jets die verhuurd worden, vaak de eigendom van de jetset. Zo is ook het privévliegtuig van Peter Jackson, maker van filmtrilogie 'The Lord of the Rings', geregeld beschikbaar. Er is geen ticketprijs, de prijs is voor heel het vliegtuig, inclusief luchthavenbelasting en VIP-catering. Een glaasje bubbels aan boord is bij de prijs inbegrepen. In het vliegtuig is natuurlijk internet en telefoon beschikbaar.

Sommige vluchten worden met kortingen van 75 procent aangeboden, en wie dan vliegt met het maximale aantal passagiers reist als een filmster voor een prikje. Zelfs de prijsvechters kunnen er dan niet tegenop. Beschikbare jets zijn er genoeg. Zo'n 40 procent van alle vluchten met privéjets is zonder passagiers. Het toestel gaat dan mensen ophalen of keert terug naar de thuisluchthaven. In Europa gaat het om 260.000 lege vluchten per jaar.

Er zit wél een grote adder onder het gras. De vlucht kan van het ene moment op het andere geannuleerd worden, waarschuwen privéjet-maatschappijen. Als de eigenaar besluit zelf ergens heen te vliegen, of als het bedrijf de jet tegen normaal tarief kan inzetten, wordt de boeking geannuleerd. En dan is er geen alternatief.

AD/Ben Cawthra

In de buurt van business class
De Rotterdamse zakenman Roy Oosterbaan vloog vorige week van Maastricht naar Londen in een Legacy 600 Executive. "Ik wilde iets speciaals doen. De vlucht kostte 2.500 euro. We zouden aanvankelijk met meer mensen gaan, er gaan 13 mensen in zo'n jet en dan wordt het ook financieel echt interessant. Dan kom je in de buurt van business class tickets."

Nu was de reis naar Luton Airport bij Londen vooral een fantastische ervaring. "Ik mocht in de cockpit naast de piloot zitten toen we opstegen. Iemand anders mocht in de cockpit bij het landen. Er ligt tapijt en er waren twee stewardessen voor ons vijf," lacht Oosterbaan. Over de beenruimte heeft hij het niet eens, genoeg ruimte om te liggen of zelfs te dansen.