Regisseur Ivo Van Hove: "Bowie had leverkanker"

Vara
De Vlaamse regisseur Ivo van Hove en David Bowie hebben samengewerkt aan een musical. 'Lazarus' bevat oude en nieuwe Bowie-nummers en is geïnspireerd op het boek 'The Man Who Fell to Earth' van Walter Tevis, dat in 1976 met Bowie verfilmd werd. Van Hove wist al lang dat Bowie ernstig ziek was: de zanger zou hem zelf verteld hebben dat hij aan leverkanker leed.

Van Hove vertelde in een interview voor het journaal van de Nederlandse Radio 1 dat Bowie hem al meer dan een jaar en drie maanden geleden had verteld dat hij leverkanker had. Van Hove deelde het nieuws met niemand, zelfs niet met zijn partner. "Ik heb een man in strijd gezien. Die heeft gevochten als een leeuw en die ondertussen bleef werken als een leeuw. Ik had daar ongelooflijk veel respect voor", aldus Van Hove.

In de recensie van de première van 'Lazarus' in de Nederlandse Volkskrant beschrijft Van Hove dat Bowie blakend op het podium stond. "Maar achter het podium stortte hij meteen in. We hebben tien minuutjes staan praten. Hij was op."

De regisseur zegt dat hij tijdens de samenwerking heeft ontdekt dat "al zijn liedjes sociaal zijn en heel maatschappelijk betrokken".

David Bowie op de avond van de première van de musical 'Lazarus'.
ANP Kippa David Bowie op de avond van de première van de musical 'Lazarus'.

"Ik heb een man in strijd gezien."

Ivo van Hove

"Ik wilde niet de groupie uithangen"

De musical 'Lazarus' ging vorige maand in première in New York en kreeg lovende kritieken van toonaangevende bladen als Rolling Stone en The Guardian. Van hove kon zijn ogen niet geloven toen hij een mailtje kreeg met de vraag of hij samen met zijn grote held een musical wou maken.

In april was Van Hove te gast bij De Wereld Draait Door en vertelde hij over de samenwerking met de legendarische muzikant.

"Ik dacht eerst dat het een grap was, dus reageerde ik drie dagen niet op het mailtje. Maar drie weken later zat ik aan tafel met David Bowie", zei van Hove, al jaren een gigantische Bowie-fan. "Ik heb geprobeerd rustig te blijven en niet de groupie uit te hangen", zei van Hove.

"Dat heb ik twintig minuten volgehouden, want Bowie was zelf heel rustig. Hij was ook heel goed voorbereid: hij had me ondersteboven gegoogeld en daardoor werd ik wat meer ontspannen en durfde ik mijn bewondering wat te uiten."

Laatste Twitteractiviteit

De voorbije dag was bijzonder droef voor iedereen die hield van David Bowie en zijn muziek. Maar via Twitter slaagt de zanger er toch nog in om een glimlach op het gezicht van zijn fans te toveren. De laatste Twitteraccount die David Bowie volgde was die van... God (@TheTweetOfGod): een postume knipoog van The Thin White Duke himself.

Twitter