Regering wil Doel 1 en 2 opstarten zonder internationale inspectie

De kerncentrale van Doel.
BELGA De kerncentrale van Doel.
De regering heeft zich voorgenomen om de kerncentrales van Doel 1 en 2 eind dit jaar opnieuw op te starten. Het was de bedoeling om daarvoor nog een inspectie door het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) te laten uitvoeren, maar omdat de agenda van de experts boordevol zit, kan zo'n controle pas ten vroegste in februari 2016. De federale regering wil daar niet op wachten, zo blijkt uit een debat in de bevoegde Kamercommissie.

Er komt geen SALTO-missie voor de levensduurverlenging van Doel 1 en 2, zo maakte minister van Buitenlandse Zaken Jan Jambon vandaag bekend in de Kamercommissie Bedrijfsleven. Tijdens zo'n missie formuleren inspecteurs van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) bijkomende adviezen over de veiligheid op de lange termijn van kerncentrales, maar die aanbevelingen zijn niet bindend.

"Een SALTO-missie is nuttig maar niet onontbeerlijk", benadrukt de nucleaire waakhond FANC aan onze redactie. De aanbevelingen van het IAEA zijn vrijblijvend, maar ze kunnen wel extra input en bijkomende suggesties geven die het FANC vervolgens kan opleggen aan de regering.

Het FANC drong in 2010 al aan op een SALTO-missie voor Doel 1 en 2. Zo'n bijkomend veiligheidsonderzoek besteedt immers meer aandacht aan de gevolgen van de veroudering, waardoor ze verschilt van een gewone tienjaarlijkse controle, klonk het toen.

'Een SALTO-missie is nuttig maar niet onontbeerlijk'

FANC

Aanbevelingen noteren en toepassen

De krant La Libre Belgique schreef vandaag al dat de regering niet van plan is om te wachten op de IAEA-experts. De regering wil de kerncentrales zoals gepland eind dit jaar heropstarten, de eventuele aanbevelingen van de IAEA-experts noteren en die aanbevelingen dan in de komende drie jaar toepassen, aldus La Libre.

"Het enige doel is Electrabel toelaten zijn elektriciteit te verkopen en daarvoor wil men zelfs de veiligheidsvoorschrifen verkwanselen", reageerde Ecolo-politicus Jean-Marc Nollet op Twitter.

Hoewel de SALTO-missie niet verplicht is, vindt Nollet het niet kunnen dat de regering zonder bijkomende internationale controle doorzet met de heropstart van de twee kerncentrales. "Doel 1 en 2 zijn verouderde centrales die bovendien aan elkaar gekoppeld zijn, wat erg zeldzaam is. Het is daarom meer dan nodig dat ze geïnspecteerd worden vooraleer ze worden heropgestart."
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels