Regering-Trump gaat 'Clean Power Plan' van Obama intrekken, zegt hoofd milieuagentschap

afp
De regering-Trump gaat de wetgeving van Trumps voorganger Barack Obama over het klimaat intrekken. Dat heeft Scott Pruitt, het hoofd van het Amerikaanse Milieuagentschap EPA, vandaag gezegd.

"Morgen (dinsdag, nvdr) ga ik een wetsvoorstel tekenen dat het zogenaamde Clean Power Plan (een plan om over te stappen op duurzame energie) van de vorige regering afschaft", zei Pruitt in een toespraak in Kentucky.

Het CPP legt thermische centrales die fossiele energie gebruiken beperkingen van de CO2-uitstoot op. Tegen 2030 moet die uitstoot met 32 procent verminderd worden ten opzichte van het niveau van 2005. Die maatregel zou leiden tot de sluiting van de meest verouderde en de meest vervuilende steenkoolcentrales in de VS.

Het Hooggerechtshof besliste vorig jaar al om de plannen in de koelkast te stoppen. Dat gebeurde nadat een dertigtal, voornamelijk Republikeinse, staten een klacht hadden ingediend. Pruitt had zich altijd al een van de meest fervente tegenstanders van het CPP getoond. "De oorlog tegen steenkool is voorbij", stelde hij vandaag.

De VS zijn de op een na grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld, na China.

Scott Pruitt.
ap Scott Pruitt.29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Willem Wilfried Mattheus

  FE: Feit is dat de huidige opwarming (met 15 jaar na-ijl effect) t.ov. het pre-industriële tijdperk al meer is dan 1C. M.a.w. de huidige opwarming is het resultaat van het CO2 gehalte in 2002.

 • Ferdinand Engelbeen

  diederik van amber, toevallig ben ik ingenieur chemie en al zo'n 40 jaar geïnteresseerd in het klimaat. Dus, inderdaad CO2 is een broeikasgas en theoretisch geeft dat 1ºC opwarming voor een verdubbeling tegen 2100. De klimaatmodellen maken daar gemiddeld 3ºC van, maar die zijn al lang gebuisd: veel hoger dan wat de werkelijkheid weergeeft. Daar is wel al de paniek op gebaseerd...

 • Gerry Cle

  Het gaat van kwaad naar erger met Trump. Nu wil hij Amerika terug naar de prehistorie brengen.

 • Freddy Sonnemans

  Toch eigenaardig dat we dit niet vinden in de MSM : Klimaatopwarming? We hadden het fout. Dit zijn de onontkoombare conclusies van een nieuwe wetenschappelijke studie, gepubliceerd in Nature Geoscience door een groep wetenschappers-alarmisten. De berekeningen opgenomen in het akkoord van Parijs zitten er maar liefst 170 miljard ton CO2 naast. Iaw : Het politiek spelletje van groen-links doorprikt.

 • Johnny Demuysere

  Wat men beter zou doen voor aleer een president of een ander hoogwaardigheidsbekleders te kiezen eerst een bekwaamheid examen laten afleggen dan is er mogelijk een kans om voor de mensen en onze natuur te zorgen