Regering Oekraïne: "Kramatorsk heroverd van de terroristen"

AP
Militairen van het Oekraïense overgangsregime hebben vandaag de stad Kramatorsk in Oost-Oekraïne "heroverd" op de autonomisten en separatisten. Volgens de veiligheidsdiensten kwamen bij dat offensief zes "activisten" om en raakten er vijftien gewond.

Naar verluidt is nog slechts één overheidsgebouw in handen van de zelfverdedigingsgroepen. Onder meer het gebouw van de veiligheidsdienst SBU, het lokale departement van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de televisietoren in de stad zijn heroverd, meldde persbureau Interfax. Zeker twintig mensen zijn daarbij opgepakt. Sergej Pasjinski van het presidentieel bestuur stelt dat alles volgens plan gaat. Hij gelooft dat een 'overwinning op de terroristen' een haalbaar einddoel is.

In het gemeentehuis zouden betogers inwoners van de stad als menselijk schild gebruiken. Het is ook goed mogelijk dat de mensen zelf kiezen voor de verdediging. Zo was bij een vorig offensief in april te zien hoe bewoners van Kramatorsk Oekraïense tanks probeerden tegen te houden.

De 'activisten' gaan zich in het naburige Slovjansk (Slavjansk) met barricades voorbereiden op verdere aanvallen van troepen van het interim-regime.

AP
AP
AP

Loegansk
Gewapende pro-Russische opstandelingen hebben vandaag een militaire eenheid en een recruteringspunt in het oost-Oekraïense Loegansk aangevallen en daarbij twee soldaten verwond. Dat heeft de lokale afdeling van het minsterie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt.

Een soldaat raakte gewond bij de aanval op de militaire eenheid N3035, waarbij gebruik werd gemaakt van oorverdovende granaten. Een rekruut liep dan weer verwondingen op tijdens een aanval met automatische wapens op een recruteringspunt in dezelfde stad.