Redacteur Charlie Hebdo: "Ik vraag me nog steeds af hoe ik aan de dood ontsnapt ben"

Twitter/Reuters
Laurent Léger, redacteur van Charlie Hebdo, bevond zich in de vergaderzaal tijdens de barbaarse aanslag waarbij 12 mensen het leven lieten. Hij kon zich onder een tafel verstoppen en overleefde de kogelregen. Een aangrijpende getuigenis.

"In het begin dachten we nog dat het voetzoekers waren", Laurent Léger kan er nog steeds niet van over terwijl hij zijn verhaal doet aan France Info. "Maar dan hoorden we voetstappen. Ik begrijp nog altijd niet hoe ik aan de dood ontsnapt ben."

De journalist van Charlie Hebdo nam deel aan de redactievergadering toen een terrorist de zaal binnenstormde.

Kruit
"De deur stond open. Een man riep 'Allahoe Akbar'. Hij leek op iemand van een speciale interventie-eenheid met zijn zwarte kleren en bivakmuts. Hij had een wapen dat hij met zijn twee handen vasthield. Hij riep de naam van Charb en dan is hij beginnen schieten. Ik herinner me de geur van het kruit... Een paar seconden en iedereen lag op de grond. Er werd op de hele hoop geschoten."

Geen grap
Léger wist aan de aandacht van de dader(s) te ontsnappen. "Met wat geluk heb ik me onder een tafel gesmeten. In het begin beseften we totaal niet wat er gaande was maar het bleek geen grap."

Lange stilte
"Ik ben ineengedoken blijven liggen. Ik zag de anderen op de grond, ik hoorde het geluid van de schoten en dan plots de stilte. Een lange stilte."

Krap
Dan hoorde de redacteur plots terug voetstappen. "Ik besefte dat hij terugkwam maar de vergaderzaal was erg krap waardoor hij zijn ronde niet kon doen. De terrorist verliet de ruimte en wisselde enkele woorden met iemand anders. Toen begreep ik dat er twee daders waren."

Chaos
Léger beschreef aan France Info de chaos na de aanslag. "Mijn vrienden van de krant zijn gesneuveld. Er waren slechts enkele overlevenden. Men haastte zich naar de gewonden. Het was onwezenlijk, niet te vatten. Bloed en horror. En dat in het centrum van Parijs op een krantenredactie.

Hieronder kan u het interview dat Léger gaf aan France Info woord voor woord beluisteren.

REUTERS
AFP
REUTERS
REUTERS
EPAReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.