Rechter bevestigt ontruiming 'jungle' in Calais

Afghaanse vluchtelingen voor hun tent, bij hun tomatenplanten, twee weken geleden in de jungle van Calais.
Luc B. Afghaanse vluchtelingen voor hun tent, bij hun tomatenplanten, twee weken geleden in de jungle van Calais.
Een Franse rechter heeft vandaag bevestigd dat het vluchtelingenkamp bij Calais mag worden ontruimd. Een klacht van elf hulporganisaties werd ten gronde afgewezen. In het kamp verblijven nog altijd duizenden vluchtelingen onder erbarmelijke omstandigheden.

Volgens de rechter is het besluit om de 'jungle' te ontruimen niet in strijd met het verbod op onmenselijke en vernederende behandeling van individuen. De ontruiming zou juist "een einde maken aan een dergelijke behandeling, die de vluchtelingen nu ervaren".

De Franse regering wil nog dit jaar een einde maken aan de opvang van vluchtelingen in de wirwar van tentjes en hutjes in de buurt van de haven van Calais.

Sinds het voorjaar van 2015 zitten er in de buurt van Calais, op een vijftigtal kilometer van de Belgische grens, duizenden migranten bijeen. Ze hopen er een mogelijkheid te krijgen om de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken. Het geïmproviseerde vluchtelingenkamp, dat aan een sloppenwijk doet denken, heeft de bijnaam 'Jungle' gekregen.

Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve en minister van Huisvesting Emmanuelle Cosse beklemtonen dat de regering het kamp nu zo snel mogelijk wil laten ontruimen. Een concreet tijdstip werd niet meegedeeld.

Frankrijk wil de inwoners van de Jungle onderbrengen in opvangcentra, die verspreid liggen over het hele land.