Rebellen Oekraïne claimen dat ze hun zware wapens weghalen

Het Oekraïense leger en de pro-Russische rebellen hebben op meerdere plaatsen in Oost-Oekraïne een hevige strijd gevoerd.
AFP Het Oekraïense leger en de pro-Russische rebellen hebben op meerdere plaatsen in Oost-Oekraïne een hevige strijd gevoerd.
De pro-Russische rebellen in Oekraïne zijn naar eigen zeggen begonnen met het weghalen van hun zware wapens aan het front in het oosten. Dat heeft een woordvoerder van de opstandelingen vandaag gezegd.

Bij het akkoord dat anderhalve week geleden in de Wit-Russische hoofdstad Minsk werd gesloten, was afgesproken dat het Oekraïense leger en de rebellen wapens zoals artillerie en raketten zouden terugtrekken. Gisteren liet het leger van Oekraïne weten dat het nog niet kon beginnen met het terughalen van zijn zware wapens, omdat de militairen nog steeds werden aangevallen door pro-Russische opstandelingen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Duitsland, Rusland en Oekraïne schuiven vandaag in Parijs weer aan de onderhandelingstafel. Zij willen dat het in Minsk gesloten akkoord wordt nageleefd.