Rebellen Aleppo laten bij aftocht bom ontploffen onder hotel

Een strijder toont in een tunnel op YouTube.
AFP Een strijder toont in een tunnel op YouTube.
Islamistische rebellen hebben in de Syrische stad Aleppo een springtuig laten ontploffen onder een hotel, dat door regeringstroepen wordt gebruikt. Door de krachtige explosie zouden volgens onbevestigde berichten van revolutionaire activisten tientallen soldaten en strijders van regeringsgezinde milities gedood zijn. Het historische gebouw werd zwaar beschadigd. Activisten berichtten dat rebellen onder het gebouw een tunnel hadden gegraven, die ze hadden volgepropt met explosieven.

In het historisch centrum van Homs arriveerden tegen vanmiddag bussen waarmee de laatste strijders en burgers uit de eerder belegerde wijk worden afgevoerd. Gisteren waren volgens een akkoord tussen rebellen en het regime van president Bashar al-Assad 600 mensen uit de wijk vertrokken, onder hen ook 450 strijders. De rebellen hadden volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten van hun kant 14 soldaten en een Iraanse vrouw vrijgelaten alsook 15 alawitische burgers uit de provincie Latakia, die in augustus waren ontvoerd.

Het regime zet ondanks Westerse kritiek zijn voorbereidingen voor de presidentsverkiezing op 3 juni voort. Het staatspersagentschap Sana meldde dat Syriërs, die in het buitenland wonen, zich bij de diplomatieke vertegenwoordigingen als kiezer moeten laten registreren. De oppositie heeft de verkiezing een "farce" genoemd.