Exclusief voor abonnees

Rauw, buitensporig en verwerpelijk

ANP

Matthijs van Nieuwkerk beweerde het boek in 63 minuten gelezen te hebben. Ik deed over 'Mijn Gevecht' van Thomas Dekker een uur langer. Gevoelsmatig was dat als twee uur te lang. Smeerlapperij maakt een mens miezerig als rotweer. Een masturbatiesessie, herhaalde hoerenloperij, een vijfbeurtenkaart van Elisa Basso, na een blad of honderd heb je genoeg van zoveel spatten en geklieder. Dat de rekel Dekker rauw was tot in de diepste vezels heb je na één al dan niet betaalde beurt wel door. De essentie van het verhaal zit in de uitermate snelle doorgroei naar steeds grovere middelen: van vitamines, over kalfsrunderenextract, naar bloedzakken via Fuentes of Matschiner, epo, dynepo en cortisonen.

Hamilton
Dat het omvangrijke gebruik van dit potje in het tijdsbeeld van 2002 tot 2008 past, wisten we al sinds de lectuur van Hamiltons 'My Secret Race'. Niet onbelangrijke kanttekening: Hamiltons getuigenis sloeg harder in. Omdat ze de eerste in het genre was, maar vooral omdat ze gebeurde in deemoed. Hamilton was slachtoffer van de immense Armstrongdruk en het banditisme van de bende rond Bruyneel. Hamilton ging gebukt onder zijn gedrag. Dekker deed dat nadrukkelijk niet. Hij, het grootste Nederlandse talent sinds Boogerd, beschouwt het insijpelen van opgespaard bloed als een verheffende stap in de grote wereld. Het spuiten van epo liet hem volkomen koud. Het was alsof hij een glaasje prik nuttigde. Dekker wijt dat waardeloze gedrag aan de neiging tot zelfdestructie. Een halve waarheid.

Excessieve niveau
Als kind van 'doodeenvoudige' ouders is genetische bepaling onwaarschijnlijk. Dichter bij de waarheid is dat Dekker de hogere arrogantie ver voorbij was. Zoals bij Vandenbroucke loerde ook bij hem narcisme om de hoek. Let wel, Vandenbroucke had bipolaire kenmerken. Vandenbroucke werd in de rotperiode van toen fundamenteel ziek. Dekker bleef steeds zelfbewust. Dat was hij ongetwijfeld ook bij de keuze van Boogerd als te brandmerken stuk vee. Boogerd gaf weliswaar een introductie in het dopingarrangement, bestelde de dynepo die hij met Dekker consumeerde, maar haalde niet het excessieve niveau van zijn jonge kompaan.

Toen Dekker uiteindelijk geschorst werd en na een passage bij Garmin op de keien belandde, kon 'brother in crime' Boogerd als ploegleider bij Roompot soelaas bieden. Boogerd kreeg een contract niet klaar en moest bijgevolg hangen. Bordeelallianties overleven zelden een grabbel tijd.

Schuldig verzuim
Nog ergerlijker dan de ontsporing van Thomas was de houding van de entourage. In zoveel overwogen nalatigheid getuigde het gedrag van ploegleiders en vooral ploegartsen van schuldig verzuim. Zij hadden het talent Dekker kunnen redden, maar vertikten dat. In hun onbedaarlijke drang naar gewin, draaiden ploegleiders moedwillig het hoofd en wezen artsen zelfs de weg naar het spul. Eén van de Rabodokters ging zelfs zo ver Dekker met zijn overstap naar het dopinglab in Wenen te feliciteren. Walgelijk schiet hierbij als beoordeling tekort. Dat Dekker slechts één van de vele misbruikers in het post-Festinatijdperk was, is waar. Dat hij in omvang een uitzondering was, kan ik alleen maar hopen. Het biologisch paspoort heeft sinds 2008 een nieuw tijdperk ingeleid. Dat naar geloofwaardigheid. Toch blijven er negatieve signalen. Dekker omschreef het gebruik van nochtans verwoestende cortisonen als het drinken van een bus isotone drank. Een uiterst verwerpelijke visie. Het voorschrijven van attesten voor therapeutisch gebruik is dat ook.

Proces
En toch gaat dat schandalige gedrag door. Het geval Wiggins staat niet alleen. Ik kijk met belangstelling uit naar het proces Mertens. Voor de wielerbond vrijgesproken renners kunnen daar als getuigen aantreden. Over ozon zal het vrijwel niet gaan. Betrokkenen reden tot tachtig kilometer ver voor inspuitingen met corticoïden. Acht à tien dagen voor een BK-cross of een klassieker. Of hoe een vaak verzonnen ontsteking de timing heiligt. En op het WK cyclocross 2015 in Tabor startte een jonge Belg met zo'n attest. Hoe dichter bij je vel, hoe pijnlijker de vaststelling. Vraag dat de in treurnis jammerende Nederlandse wielersupporters maar.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis