Raul Castro: "Havana zal zijn principes niet opgeven"

Cuba geeft zijn politieke principes niet op. En Cuba staat voor een "lange en ingewikkelde strijd" voordat de Verenigde Staten de economische sancties tegen het communistische land opheffen. Dat heeft de Cubaanse president Raul Castro vandaag voor het parlement in Havana aangekondigd.

"Het Cubaanse volk kan de beslissing van de Amerikaanse president Barack Obama appreciëren", stak Raul Castro vandaag van wal. "Ons land is klaar voor constructieve, gelijkwaardige onderhandelingen met de VS. Maar Havana zal zijn principes niet opgeven. Net zoals wij nooit de VS hebben gesuggereerd dat zij hun politiek systeem moeten wijzigen, zo vragen wij respect voor het onze."

Volgens Castro moet Cuba zich nu vooral richten op het herstel van zijn economie. "We hebben de plicht om ons helemaal te wijden aan de duurzame en onomkeerbare ontwikkeling van het socialisme in Cuba. De uitdaging waarvoor we staan, is enorm groot. We moeten onze economie opkrikken", aldus Castro.

Staande ovatie

De Cubaanse president kreeg vandaag van het parlement een staande ovatie. Aan het einde van zijn lange speech groette hij nog zijn broer, de vorige Cubaanse president Fidel.

Obama en Castro kondigden woensdag tijdens een persconferentie in respectievelijk Washington en Havana aan de diplomatieke banden na 53 jaar te herstellen. Die toespraken volgden op een gevangenenruil tussen Washington en Havana. De speech van Castro werd vandaag bijgewoond door drie net vrijgelaten Cubanen.

Demonstratie

In Miami is een demonstratie van Cubaans-Amerikanen aangekondigd. Het is echter nog niet zeker hoeveel mensen komen. Afgelopen woensdag protesteerden een handjevol mensen tegen de aankondiging.

De demonstranten zijn veelal verbannelingen uit Cuba, die de toenaderingspoging met hun land van oorsprong niet zien zitten.