Radicale Syrische militie executeert vijftien burgers, onder wie zeven kinderen

Archiefbeeld van een optocht van ISIL-militanten in de Syrische stad Raqqa.
AP Archiefbeeld van een optocht van ISIL-militanten in de Syrische stad Raqqa.
In de noordoostelijke Syrische provincie Hassaka hebben militieleden van ISIL, de Islamitische Staat van Irak en de Levant, vijftien burgers, onder wie zeven kinderen en drie vrouwen, geëxecuteerd. Dat meldt de vanuit Londen opererende oppositiesite SOHR. De executies, nabij de stad Ras al-Aïn, volgden na een aanval van ISIL op het dorp al-Tlayliyé.

Van alle "oppositiegroepen" in Syrië geldt ISIL als de meest radicale. De voorbije maanden vechten de rebellen vooral onderling. De grootste machtsstrijd is die tussen ISIL en het al-Nosrafront. Voorts zijn er nog rechtstreeks door het Westen gesteunde rebellenbewegingen, die onder de noemer "gematigd" vallen.

Bestoking Aleppo
Intussen blijft het overheidsleger de rebellenposities in Aleppo, de voormalige economische hoofdstad van Syrië, vanuit militaire helikopters bestoken. Aleppo is al sinds de zomer van 2012 opgedeeld in pro- en anti-regeringswijken. Volgens SOHR hebben die bombardementen sinds midden december al honderden dodelijke slachtoffers geëist.

De voorbije maanden heeft het regeringsleger grote terreinwinst op de rebellen en jihadgroepen geboekt. De rebellen worden gesteund door de westerse landen en de Golfmonarchieën, het regime van president Assad krijgt steun van de Libanese Hezbollah.