Raad van Bestuur: "Lessen trekken uit stroompanne Belgocontrol"

Afgelopen woensdag werden 144 vluchten van en naar Brussels Airport afgelast.
PHOTO_NEWS Afgelopen woensdag werden 144 vluchten van en naar Brussels Airport afgelast.
De Raad van Bestuur heeft aan de leiding van luchtverkeersleider Belgocontrol gevraagd om lessen te trekken uit de stroompanne die vorige woensdag het verkeer in het Belgische luchtruim urenlang lam legde. Er is daartoe al een stappenplan uitgetekend, maar concrete details daarover zijn voorlopig niet bekend. Dat is vanavond vernomen van woordvoerder Dominique Dehaene.

Onderzoek heeft intussen aan het licht gebracht dat een niet-geaarde dieselgenerator aan de basis lag van de panne. Het ging niet om een menselijke fout, maar om een "conceptfout", zo stelden externe experts vast. Volgens Dehaene wordt het onderzoek voortgezet en worden verdere conclusies getrokken. "Intern kan ik me voorstellen dat een aantal procedures tegen het licht zal gehouden worden en dat een aantal installaties zal geverifieerd worden", luidt het.

Naar aanleiding van de gebeurtenissen van vorige week was er vanmorgen een buitengewone vergadering van de Raad van Bestuur bij Belgocontrol. "De Raad van Bestuur betreurt wat er gebeurd is. Wij zijn ons ten zeerste bewust van de ongemakken en de overlast die dit incident veroorzaakt heeft voor de vele passagiers, luchtvaartmaatschappijen en onze klanten", klinkt het in een persbericht. Maar de luchtverkeersleider krijgt ook lof. "Onder moeilijke omstandigheden is Belgocontrol erin geslaagd haar prioritaire opdracht te vervullen: de veiligheid van het luchtverkeer garanderen."

Sinds zondagavond 22 uur is Belgocontrol weer 100 procent operationeel. Sinds woensdagavond kon de luchtverkeersleider driekwart van de capaciteit verzekeren met behulp van externe generatoren.