Psychiater tegen moeder De Gelder: "U zou zich beter zelf laten behandelen"

UNKNOWN

Massamoordenaar Kim De Gelder stond vóór hij zijn misdaden pleegde op het punt gecolloqueerd te worden, nadat zijn ouders met hem naar een psychiater waren gestapt. Maar de huisdokter van de familie hield de verplichte opname tegen. De mentale toestand van de jongeman, die op z'n 15de een depressie kreeg, was al jaren onderwerp van discussie in de familie, en leidde er tot hevige ruzies.

De huisdokter haalde er nog een psychiater bij en die beoordeelde Kim De Gelder als een gezonde jongen. Meer nog, de psychiater suggereerde dat Katia, de mama van Kim, zich beter zelf zou laten behandelen als zij meende dat haar zoon ziek was.

Vier psychiaters
Uit het gerechtelijk onderzoek blijkt dat de familie van Kim De Gelder eerder al poogde om hem te laten colloqueren. Dat zorgde echter voor verdeeldheid binnen de familie. Ook specialisten waren het niet eens: van de vier psychiaters die Kim De Gelder onderzochten, meenden er twee dat hij schizofreen was en twee dat hij niets mankeerde.

"Niks mis"
Uiteindelijk belette de huisdokter dat De Gelder verplicht werd opgenomen in de psychiatrie. Volgens de dokter, en ook de psychiater die hij erbij haalde, scheelde er niets met de jongen, en had hij alleen wat last met de 'overgangsjaren'.

Alle pogingen van de familie om Kim De Gelder in het gezinsleven op te nemen, mislukten nadien. Uiteindelijk belandde hij in zijn flat in Sinaai, waar hij in eenzaamheid leefde en steeds meer vervreemdde van de buitenwereld.