Proces Ronald Janssen: "Zwijgplicht" voor Tongerse advocaten

BELGA

Alle 325 advocaten van de Tongerse balie hebben van de stafhouder een brief ontvangen, waarin hen gevraagd wordt tijdens het proces Ronald Janssen geen interviews aan de pers te geven, tenzij ze het vooraf melden. Dat berichtte TV Limburg deze avond in zijn nieuwsuitzending.

Het gaat om alle verzoeken die advocaten zouden krijgen om als commentator op te treden tijdens het proces. Als een advocaat zo'n verzoek krijgt, dan moet die dat vooraf melden aan de stafhouder van de Tongerse balie. Die reageerde vandaag zelf niet. De advocatuur is verbolgen over de brief.

Volgens TV Limburg is het erg uitzonderlijk dat alle advocaten van de Tongerse balie een dergelijke zwijgplicht opgelegd krijgen. Meester Bert Partoens vraagt zich af of dit de toets kan doorstaan voor het Europees hof van de rechten van de mens. "Sinds dag één zijn er in de media al veel details over deze zaak verschenen. Commentaar in de media is soms noodzakelijk en maatschappelijk relevant,'' zegt hij. De advocaten van de Hasseltse balie hebben tot nu toe geen brief ontvangen. (belga/mvdb)

Ronald Janssen staat terecht voor de moorden op Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus.
BELGA Ronald Janssen staat terecht voor de moorden op Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus.