Pro-Russische krachten in Oost-Oekraïne stellen referendum niet uit

Een spandoek met de tekst "Vergeet niet, vergeef niet" voor het stadhuis van Slavjansk in Oost-Oekraïne.
AP Een spandoek met de tekst "Vergeet niet, vergeef niet" voor het stadhuis van Slavjansk in Oost-Oekraïne.
Ondanks de oproep van president Vladimir Poetin stellen de pro-Russische krachten in Oost-Oekraïne hun geplande referendum over een onafhankelijkheid niet uit. "Het referendum vindt op 11 mei (zondag) plaats", zei Miroslav Rudenko, een van de leiders van de separatisten donderdag aan het persbureau Interfax. Deze beslissing heeft de Volksraad van de zelfbenoemde "Volksrepubliek Donetsk" getroffen, zei Rudenko.

Poetin had de "voorstanders van een federalisering" gisteren opgeroepen om de volksraadpleging op te schorten om de noodzakelijke voorwaarden te kaderen. Hij had ook het Oekraïens bestuur in Kiev aangemaand een eind te maken aan de "antiterreuroperatie" in het oosten van het land, wat voorlopig werd afgewezen.

Autonoom of niet?
Bij het referendum zouden meer dan drie miljoen inwoners van de overwegend Russischtalige gebieden Donetsk en Loehansk beslissen of ze een afscheuring van de pro-Westerse centrale regering in Kiev ondersteunen. In het referendum wordt gevraagd of de regio autonoom moet worden.

"Dit is niet onze beslissing, dit is een beslissing van het volk van het Donetsbekken", zei een andere separatistische leider, Andrej Purgin, aan het Russische staatspersagentschap Itar-Tass. De bevolking krijgt nu voor het eerst de kans op een "heldendaad" en niemand heeft het recht hen die te ontnemen.