Prijzen van harde schijven verviervoudigd door overstromingen Thailand

photo_news
De overstromingen in Thailand duwen de computerprijzen de hoogte in. De wereldwijde productie van harde schijven zit immers grotendeels geconcentreerd rond de hoofdstad Bangkok. Die fabrieken staan haast allemaal onder water.

"In amper twee weken tijd zijn de prijzen van harde schijven bijna verviervoudigd", zegt Xavier Cabes van 2by2, een Antwerpse grootdistributeur, in de Concentrakranten.
 
Laptops, notebooks en andere elektronica die met een harde schijf werken kunnen dus fors duurder worden.
 
"Voorlopig zijn er geen grote prijsaanpassingen doorgevoerd omdat we nog redelijk wat elektronica in voorraad hebben", zegt Luc Dingemans van warenhuisketen Makro.
 
"Maar dat is slechts een kwestie van tijd. Voor de nieuwe leveringen houden we rekening met prijsstijgingen van 40 tot 50%. En zelfs als de situatie in Thailand snel opgelost raakt, moeten die fabrieken weer worden opgestart en zit je nog met een levertijd van zes weken. Dat kan nog maanden duren voor alles weer genormaliseerd is."

Distributieketen Makro België wil zelf nog geen uitspraken doen over mogelijke stijgingspercentages. Nog zeker tot het einde van het jaar verandert er voor Makro-klanten niets: notebooks, laptops en computers blijven aan de huidige prijzen en voorwaarden, vervolgt Makro. Het bedrijf wil de situatie eerst evalueren en met alle leveranciers over voorwaarden praten. "Pas dan zullen we een beter zicht hebben op de situatie", aldus woordvoerder Julie Stordiau.

"Een harddisk van 1 terrabyte werd tot voor twee weken voor 44 euro exclusief btw aan de winkels verkocht. Vandaag kost zo'n 1 Tb-schijf al 129 euro en ik heb zelfs al prijzen gezien van 150 euro, exclusief btw", zegt Cabes. (belga/mvl)