Premies tot 1.500 euro en korting op vliegtickets: dit is hoe andere Europese landen de zorgsector belonen voor hun inzet tijdens de coronacrisis

Illustratiebeeld.
EPA Illustratiebeeld.
Woensdag raakte bekend dat het Belgische zorgpersoneel een eenmalige zorgpremie zal ontvangen voor hun inzet tijdens de coronacrisis. De Kamer besliste dat de zorgverleners die onder de bevoegdheden van de federale regering vallen een horecacheque van 300 euro netto zullen ontvangen. Al was niet iedereen daar laaiend enthousiast over. Zeker wanneer bleek dat zorgverleners in rusthuizen uit de boot vallen. “Een aalmoes”, volgens sommigen, maar is dat zo in vergelijking met onze buurlanden en andere Europese landen? Een overzicht.

De helden van de zorgsector hebben zware weken en maanden achter de rug. Dag in dag uit vechten ze, nog steeds, tegen het dodelijke coronavirus. De Kamer maakte donderdag bekend dat er een zorgpremie van 300 euro zal komen in de vorm van een horecacheque voor iedere gezondheidswerker die onder de bevoegdheid van de federale overheid valt. Ziekenhuispersoneel en thuisverplegers zullen de zorgpremie zeker krijgen. Het personeel dat onder de bevoegdheid van de Vlaamse overheid valt, zoals het personeel van de woonzorgcentra, krijgt de zorgpremie niet, aldus de sp.a. Dat zijn in totaal 127.000 zorgverleners. Vakbonden en zorgverleners zijn teleurgesteld, en verwezen al snel naar onze buurlanden, waar premies tot 1.500 euro worden uitgedeeld. 

In Nederland krijgen zorgmedewerkers dit najaar een eenmalige bonus van 1.000 euro. Ook dat werd donderdag beslist. Het geld gaat naar verpleegkundigen, verzorgenden, helpenden, schoonmakers en het andere ondersteunend personeel in alle sectoren van de zorg. De premies worden vanaf 1 oktober uitgereikt. Er werd al langer gespeculeerd over een zorgbonus in Nederland. De oppositie in de Nederlandse Tweede Kamer voert al weken campagne voor een betere beloning voor zorgverleners, maar een structurele loonsverhoging moet aan de cao-tafels geregeld worden, vinden het kabinet en de coalitiepartijen. Hoe dan ook trekt het kabinet nu tot 800 miljoen euro uit voor de bonusregeling.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Illustratiebeeld.
AFP Illustratiebeeld.

Franse zorgverleners verdienden in mei al een stevige bonus als gevolg van de coronacrisis. In april werd al beslist dat het zorgpersoneel in Frankrijk recht heeft op een premie tot maar liefst 1.500 euro netto per persoon. Dat geldt wel enkel voor zorgverleners die in de zwaarst getroffen regio’s in Frankrijk werken en iedereen die in aanraking komt met coronapatiënten. Andere zorgverstrekkers hebben recht op een premie van 500 euro. Daarnaast kreeg alle zorgpersoneel in Frankrijk een hogere vergoeding voor de gepresteerde overuren, wat volgens minister van Volksgezondheid Olivier Véran neerkomt op “1.000 tot 2.000 euro extra per personeelslid”.

Duitsers die werkzaam zijn in de zorg ontvangen eveneens een bonus tot 1.500 euro. Ook mensen die part-time als zorgverlener werken in Duitsland hebben recht op een premie. Dan wordt de grootte van de bonus bepaald door het aantal gewerkte uren. In beide gevallen zijn de Duitse zorgbonussen vrijgesteld van belastingen en sociale zekerheid. Ook wordt er 10 miljard euro vrijgemaakt door de regering om te kunnen investeren in de zorgsector en het zorgsysteem.

In Groot-Brittannië is  momenteel nog geen zorgbonus voor verzorgend personeel uitgekeerd. Wel opperen de liberaal-democraten er voor een bonus van 29 pond, omgerekend zo’n 32 euro, per werkdag. De partij vraagt al sinds april om 2,2 miljoen pond vrij te maken om zorgbonussen uit te keren. Er werd ook al nagedacht over een loonsverhoging van 10% voor iedere Britse zorgverlener. Premier van Groot-Brittannië Boris Johnson had ook al het idee iedere zorgverlener een medaille toe te kennen, als teken van respect voor de enorme inzet. In Wales is intussen wel al beslist dat personeelsleden in de zorg een bonus krijgen van 500 pond of 550 euro.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Illustratiebeeld.
AFP Illustratiebeeld.

Naast onze buurlanden zijn zorgpremies ook veelbesproken onderwerpen in de rest van Europa. Zo krijgen 35.000 personeelsleden van ziekenhuizen, woonzorgcentra, psychiatrische instellingen en ondersteunende diensten in Oostenrijk een premie tot 500 euro. Ook in Hongarije worden bonussen van een kleine 1.500 euro uitgedeeld. Iets verder van huis, in Turkije, geeft staatsluchtvaartmaatschappij Turkish Airlines zelfs kortingen op vliegtuigtickets voor zorgverleners overal ter wereld. Passagiers die zich hebben aangemeld voor de campagne, kunnen tussen 8 juni 2020 en 31 mei 2021 maar liefst 40 procent goedkoper vliegen met tickets die tussen 8 juni en 1 augustus aangekocht werden.

Lees ook:

Deze langeafstandskoppels zien elkaar al maanden niet en vinden geen gehoor: “Liefde is geen toerisme, liefde is essentieel” (+)

Van Ranst waarschuwt: “Koelruimtes in supermarkten of slachthuizen extra risico op besmetting

Wilmès gaf jongeren onder hun voeten voor feestjes: “Maar onderschat de druk en het sociaal gemis bij jongeren niet” (+)
22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marcus Camps

  De vakbond zal er weer voor zorgen dat iedereen die premie moet krijgen in de zorgsector. Dit terwijl er heel 'uitval' was bij het personeel, en niet omdat ze Corona hadden opgelopen, maar eerder uit stress, of noemen we het beter... zelfbehoud. Ik heb er geen probleem mee dat men de mensen die echt in de vuurlijn hebben gestaan goed vergoedt, en dat mag veel meer zijn dan die 1500 Euro.

 • René Mattyns

  Het blijft lullig in mijn ogen.Eens de centen of bonnen opgebruikt zijn, is het dan vergeten? Als je dan nog eens geen behoefte hebt aan vliegreizen of eender wat, zoals gratis tramritten.Dit is niet meer ernstig te noemen.Waar is Europa nu? Die zijn met geld en hun bazen bezig om geen verlies te lijden, en als het even kan, er nog winst op maken.Geef die mensen een deftig loon na evaluatie, transparant naar de mensen toe, en hopelijk na de crisis, geef ze wat extra rust en 1000 eurokes.

 • Koen Van Crombruggen

  Maak ook eens zo'n opsomming over de belastingen die moeten betaald worden in dit land in vergelijking met al die andere landen. Idem voor de pensioenen... En die zaken zijn niet eenmalig.

 • Luc Van Bogaert

  En de WZC, een regionale bevoegdheid van Vlaanderen, vallen weeral uit de boot in tegenstelling met hun federale collega's van de ziekenhuizen. In Nederland krijgt elk personeelslid in de zorg zonder onderscheid, van verpleegster tot schoonmaakster die tewerkgesteld zijn in de zorginstellingen, een cheque van 1000 euro voor hun inzet.

 • Timothy Renders

  Voor de horecacheque zou je tevens zelf moeten uitgeven en de overheid zou de helft van je rekening betalen hoor ik in het betrokken milieu. Daar ben je evengoed zelf niks mee.