Premier Michel: "Niet overdrijven in onze reacties op Trump, maar ook niet relativeren"

ANP
Tegenover de houding van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump moet men "de reacties niet overdrijven, maar ook niet relativeren." Dat verklaarde premier Charles Michel op een informele top van de Europese staatshoofden en regeringsleiders op Malta.

De Europese leiders wisselden vandaag tijdens de lunch van gedachten over de relaties met de Verenigde Staten van Trump. De Britse premier Theresa May, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande hebben reeds contact gehad met de nieuwe president en informeerden hun Europese collega's tijdens een "een zeer, zeer interessante" sessie, aldus Michel.

Volgens de Belgische premier houdt het presidentschap van Trump "een mogelijke verzwakking van het multilateralisme" in. "We moeten niet overdrijven in onze reacties" op de eerste beslissingen en verklaringen van president Trump, zo stelde Michel. "We weten nog niet goed wat de effecten van het presidentschap van Trump zullen zijn, en dus in afwachting moeten we in onze reacties niet overdrijven, maar ook niet relativeren".

Anti-Amerikanisme

De mogelijke voordracht van Ted Malloch als Amerikaans ambassadeur bij de Europese instellingen kwam volgens Michel in de marge even ter sprake. "Maar opnieuw, we moeten de kar niet voor het paard spannen".

Europees president Donald Tusk had Trump eerder deze week in zijn uitnodigingsbrief nog als een bedreiging voor de Europese Unie bestempeld. Vrijdag noemde hij de bescherming van de relaties met de Verenigde Staten "de hoogste politieke prioriteit". "Wat we nodig hebben is een zo solide mogelijke trans-Atlantische relatie."

De gastheer in Valletta, de Maltese premier Joseph Muscat, erkende dat de leiders hun bezorgdheid uitspraken over bepaalde beslissingen en verklaringen. Maar van "anti-Amerikanisme" was geen sprake, verzekerde hij, en de wil om te praten met Washington is onveranderd gebleven. "Maar we kunnen niet zwijgen wanneer principes op het spel staan".