Portugees gerecht acht onschuld van ouders verdwenen Maddie niet bewezen

Kate en Gerry McCann met een foto van hoe hun dochter Madeleine (Maddie) er in 2012 zou hebben uitgezien.
REUTERS Kate en Gerry McCann met een foto van hoe hun dochter Madeleine (Maddie) er in 2012 zou hebben uitgezien.
Het hoogste rechtshof van Portugal acht het nog altijd niet bewezen dat de ouders van het in 2007 verdwenen meisje Madeleine McCann onschuldig zijn. Kate en Gerry McCann ontkennen iets met de verdwijning te maken te hebben. Een voormalige politiechef beweerde dat Maddie stierf in hun vakantieflat en dat de ouders haar ontvoering in scène zetten.

Dat deed Gonçalo Amaral in 2008 in het boek 'The Truth of the Lie', waartegen de ouders een proces inspanden. Het Portugese Hooggerechtshof verwierp de eis van de ouders en argumenteerde dat het feit dat de ouders niet langer als verdachten worden beschouwd en het afsluiten van het strafonderzoek naar de verdwijning niet betekenen dat de ouders onschuldig zijn.

Lasterzaak
In een vonnis van 76 bladzijden geeft het Hooggerechtshof de ouders ongelijk in hun aanvechting van het besluit van een lagere rechtbank die in april vorig jaar hun overwinning in de lasterzaak tegen de voormalige speurder verbrak.

Het koppel vreesde daardoor niet alleen hoge gerechtskosten, maar ook een aanklacht van Amaral, die de zoektocht naar Maddie aanvankelijk leidde. Vorige week dinsdag kregen de ouders te horen dat het Hooggerechtshof hen in het ongelijk stelt, het vonnis werd pas gisteren volledig bekendgemaakt.

De rechters stellen daarin duidelijk dat het niet hun taak was te beslissen of de McCanns strafrechtelijk verantwoordelijk kunnen gesteld worden voor de verdwijning van hun toen bijna vierjarige dochter. De rechters benadrukken dat het fout zou zijn uit hun vonnis gevolgtrekkingen te doen over de schuld of onschuld van de ouders.

Gerry en Kate McCann in juni 2007, toen ze Nederlanders die in Portugal op vakantie waren geweest opriepen informatie te verschaffen over hun verdwenen dochtertje.
Photo News Gerry en Kate McCann in juni 2007, toen ze Nederlanders die in Portugal op vakantie waren geweest opriepen informatie te verschaffen over hun verdwenen dochtertje.