Exclusief voor abonnees

PORTRET. Pedofiel, verkrachter, inbreker: het criminele levenspad van de moordverdachte in de zaak-Maddie

De Duitse speurders vermoeden dat nog andere misdaden van Brückner aan het licht zullen komen. “We sluiten niet uit dat er andere slachtoffers van verkrachting en aanranding zijn”, zo klinkt het.
RV De Duitse speurders vermoeden dat nog andere misdaden van Brückner aan het licht zullen komen. “We sluiten niet uit dat er andere slachtoffers van verkrachting en aanranding zijn”, zo klinkt het.
Op zijn zeventiende veroordeeld als pedofiel. Verkrachter, drugsdealer, inbreker en voortvluchtige. Maar ook intelligent, gehaaid, welbespraakt en een blitse kerel aan het stuur van zijn Jaguar. De Duitser Christian Brückner (43), moordverdachte in de dertien jaar oude verdwijningszaak van de Britse peuter Maddie McCann (destijds 3), is geen onbeschreven blad. Portret van de man die, naar het Duitse gerecht vermoedt, Maddie ontvoerde en vermoordde.

Brückner wordt door zijn moeder bij de geboorte afgestaan en wordt geadopteerd. Zo verandert zijn familienaam van Fischer in Brückner. Hij zit in de opleiding automechanica wanneer hij in 1994 in Duitsland wordt veroordeeld wegens seksueel misbruik van een kind, poging daartoe en het uitvoeren van seksuele handelingen in het bijzijn van een kind. Hij had een zesjarig meisje in een speeltuin aangerand. Hij was toen zelf zeventien.

Het jaar daarop, wanneer hij net zijn rijbewijs heeft gehaald, vlucht hij met een vriendin naar Portugal om zijn straf, twee jaar jeugdgevangenis, te ontlopen. “We wisten niets van Portugal”, zegt hij later in de rechtbank. “We gingen naar Lagos (in de Algarve, de regio waar Maddie verdween, red.) omdat we het een leuke naam vonden. We hadden een tentje mee en kampeerden wild.” Automechanieker zal hij nooit worden, maar tijdens zijn jaren in Portugal verdient hij wel geld met het sleutelen aan auto’s.

Je hebt 18% van dit artikel gelezen