Porosjenko waarschuwt voor "gevaar van Russische inval" in Oekraïne

photo_news
De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft op het Maidanplein in Kiev nogmaals gewaarschuwd voor het" gevaar voor een Russische inval". Dat deed hij ter gelegenheid van de Oekraïense nationale feestdag. Rusland gaat verder met het idee een rechtstreekse aanval te plegen op Oekraïne, beweert Porosjenko.

De president kondigde, ondanks de lege staatskas, de vaandelvlucht van vele dienstplichtigen en de opdracht van het IMF om streng te bezuinigen ("hervormen"), een verdere versterking van het leger aan. Later vandaag vliegt hij naar Berlijn, voor gesprekken over het conflict in Oost-Oekraïne met Angela Merkel en François Hollande. Morgen wordt hij in Brussel verwacht.

Porosjenko beschuldigde Rusland ervan dat "drie grote militaire konvooien onze grens overgestoken zijn in de richting van Loehansk, Donetsk en Debaltseve". Dat gebeurde "deze week". "Moskou heeft de rebellen 500 tanks, 400 artilleriesystemen en 950 gepantserde voertuigen geleverd", aldus nog het staatshoofd, dat niet verduidelijkte over welke periode die geleverd zijn.

De nieuwe conservatieve Poolse president Andrzej Duda, die vrijdag naar Berlijn afreist, heeft laten weten dat hij hoopt in Duitsland steun te krijgen voor zijn idee om ook de EU en de VS te betrekken bij de gesprekken over Oekraïne. Op dit moment worden die gesprekken gevoerd door Duitsland, Frankrijk, Rusland en Oekraïne.