Porosjenko benoemt resem buitenlandse politici tot raadgevers, met één ding gemeen: Russofobie

AFP
De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft een resem buitenlandse politici benoemd tot raadgevers. Gemeenschappelijke factor bij de nieuwe raadgevers is hun Russofobie. De "internationale raadgevende raad" krijgt als taak, hervormingen door te voeren in een land dat op de rand van het bankroet staat. In de huidige Oekraïense regering worden reeds drie portefeuilles beheerd door buitenlanders.

Russofobie
Onder de buitenlandse raadgevers zijn de Amerikaanse Republikeinse havik en oud-presidentskandidaat senator John McCain, de Zweedse oud-premier en overtuigd Atlanticist Carl Bildt en de autoritaire, pro-Amerikaanse Georgische oud-president Micheil Saakasjvili.

McCain ijvert al maanden om het regime in Kiev zwaar te bewapenen in zijn strijd tegen de steeds als "pro-Russisch" omschreven separatisten in Oost-Oekraïne.

Saakasjvili veroorzaakte als president van Georgië in augustus 2010 de (korte) Kaukasusoorlog met Rusland nadat hij manu militari had geprobeerd het autonome gebied Zuid-Ossetië in te lijven.

De conservatief Bildt, acht jaar lang Zweeds minister van Buitenlandse Zaken, is een uitgesproken criticus van al wat Vladimir Poetin doet en niet doet.

"Hervormingspad"
Volgens Dmitro Tsjimkiv van de presidentiële dienst hebben voormelde politici "een grote ervaring" en zullen zij eerlang voor het eerst samenkomen om Oekraïne op het "hervormingspad" te zetten. Onduidelijk is of die hervormingen slaan op de economie, het landsbestuur of het militaire optreden tegen Oost-Oekraïne (de zogenaamde antiterreuroperatie) - of alle drie.

McCain liet al weten "erg vereerd" te zijn met de aanstelling; de voormalige POW van de Vietnamoorlog zei dat hij wel eerst moet verifiëren of die job verenigbaar is met die van VS-senator.

John McCain.
REUTERS John McCain.
Carl Bildt.
ANP Carl Bildt.
Micheil Saakasjvili.
EPA Micheil Saakasjvili.