Politieoperatie Chemnitz: gezochte terreurverdachte wel degelijk als vluchteling naar Duitsland gekomen

Politie miste verdachte op een haar na

EPA
De in Duitsland voortvluchtige terreurverdachte Djaber al-Bakr is wel degelijk als Syrisch vluchteling naar Duitsland gegaan, zo heeft een politiewoordvoerster zondag berichten in Duitse media bevestigd. De politie miste de verdachte op een haar na. De klopjacht gaat verder.

TATP
De 22-jarige hoofdverdachte, geboren in Syrië, is nog altijd spoorloos. In zijn woning werden zaterdag, na een tip van de nationale inlichtingendienst, explosieven gevonden die vermoedelijk bestemd waren voor een terroristische gewelddaad.

Tijdens de huiszoeking werd, volgens Bild, meer concreet 100 gram van het hoogexplosieve TATP (acetonperoxide) gevonden, de stof die ook bij de aanslagen in Parijs in november vorig jaar en in Brussel in maart gebruikt werd.

reuters
AFP

Luchthaven?
De autoriteiten geven geen verdere info over mogelijke doelwitten. Bild schrijft, op basis van bronnen bij de onderzoekers, dat er aanwijzingen zijn dat hij opgeleid werd door IS-terroristen. Maar het blijft onduidelijk of hij vanuit het buitenland gericht gestuurd werd.

Noch de Duitse geheime dienst, noch de politie wilden een bericht van het magazine Focus bevestigen dat de man het op een Duitse luchthaven gemunt had.

Vluchteling
De man verblijft volgens de politie al "meerdere maanden" in Duitsland en is als vluchteling erkend.

Extra maatregelen aan luchthaven Schönefeld in Berlijn.
Getty Images Extra maatregelen aan luchthaven Schönefeld in Berlijn.

Net gemist
Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie van de deelstaat Saksen bevestigde dat de gezochte Syriër, omschreven als staatsgevaarlijk, zaterdag net wist te ontsnappen aan de politie-eenheid die werd ingezet.

Vlak voor de inval zagen agenten een schim bewegen in het huis. In de overtuiging dat het om de vermoedelijke terrorist ging, werd een waarschuwingsschot gelost. De politie had de verdachte nog gezien, maar heeft hem niet kunnen vatten.

AP

Andere verdachten
Duitse politiecommando's zijn zondag in Chemnitz een tweede woning binnengevallen. Daarbij hebben ze een man opgepakt wegens mogelijke betrokkenheid bij de voorbereiding van een bomaanslag. Een woordvoerder van de politie in Saksen gaf aan dat bij de inval niemand gewond is geraakt en dat er geen schoten zijn gelost.

De Duitse politie had eerder op zondag nog twee van de drie personen vrijgelaten die zaterdag in Chemnitz waren gearresteerd. De man die nog vastzit, een Syriër, blijft verdacht van medeplichtigheid. Het onderzoek voor de verlenging van zijn voorlopige hechtenis is gaande.

Klopjacht
De politie van de deelstaat Saksen heeft een foto van de vermoedelijke terrorist verspreid, die wordt bestempeld als "gevaarlijk''. De klopjacht gaat volop verder. Er wordt nu over heel Duitsland naar hem gezocht. Het is niet duidelijk of hij een wapen of springstof bij heeft.

Verdachte Djaber al-Bakr.
afp Verdachte Djaber al-Bakr.