Ga naar de mobiele website
^ Top

Politie wist wél dat broers Abdeslam en Abaaoud aanslag wilden plegen

Er was bij de antiterrorismedienst van de federale politie wel degelijk informatie binnengelopen over de radicalisering van de broers Abdeslam en een aanslag die ze wilden plegen. Het Comité P, dat de politiediensten controleert, heeft daarover gisteren urenlang een agente ondervraagd. Zij kreeg een tip van een informante en belde zelfs haar baas uit zijn bed om hem daarover in te lichten.

Het Comité P heeft nieuwe elementen waaruit klaar en duidelijk blijkt dat leden van de antiterrorismedienst OA3 van de federale politie in Brussel in juli 2014 op de hoogte gebracht werden over terreurplannen van Abdelhamid Abaaoud en de broers Abdeslam uit Sint-Jans-Molenbeek.

"Volledig geradicaliseerd"
Onder meer Comité P beschikt over de details van een telefoongesprek dat in de nacht van 10 op 11 juli 2014 gevoerd is tussen een vrouwelijk lid van de antiterrorismedienst en één van haar tipgeefsters. Die informante - een naaste van de Abdeslams - vertrouwde haar die nacht toe dat de broers Salah en Brahim "volledig geradicaliseerd" waren en op het punt stonden om naar Syrië te trekken. Nadat de vrouw ook verklaard had dat de twee volledig onder invloed van Abaaoud stonden, begon ze te huilen: "Doe iets, ze gaan een aanslag plegen."

Volgens onze informatie belde de politievrouw - die op dat moment met ziekteverlof was - diezelfde nacht nog naar haar oversten om de info door te spelen. Tot daar haar rol. Al heeft ze 's anderendaags, zo blijkt uit computergegevens, ook zelf nog informatie opgezocht over Brahim en Salah Abdeslam. Toén dus al, zestien maanden voor de aanslagen in Parijs 129 levens eisten.

Het Comité P beschikt eveneens over een mail die dateert van vlak na de aanslagen van 13 november 2015.

Lees het volledige verhaal op HLN PLUS. Proef NU voor 1 euro, 5 weken lang van HLN PLUS, onze zone exclusief voor abonnees.

KOS

Doe iets, ze gaan een aanslag plegen

tipgeefsters
KOSReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Heb je even?

Sluiten

Wij zijn erg benieuwd naar je eerste indruk van de nieuwe HLN website. Heb je een minuutje tijd om enkele vragen te beantwoorden?

Meld een bug