Politie Sydney arresteert vier jongeren na schietpartij aan politiekantoor

Een agent loopt voorbije bloemen die werden neergelegd aan het hoofdkwartier van de politie in Sydney voor de doodgeschoten agent Curtis Cheng.
EPA Een agent loopt voorbije bloemen die werden neergelegd aan het hoofdkwartier van de politie in Sydney voor de doodgeschoten agent Curtis Cheng.
Zo'n 200 agenten van de Australische politie hebben woensdag huiszoekingen uitgevoerd op vier plaatsen in het westen van Sydney, op zoek naar medeplichtigen van de dodelijke schietpartij afgelopen vrijdag aan een politiekantoor. Die daad was het werk van een 15-jarige geradicaliseerde moslim. Na de huiszoekingen zijn minstens vier mensen aangehouden, tussen 16 en 22 jaar.

Vrijdag werd een medewerker van de politie in Parramatta, ten westen van Sydney, op straat in het hoofd geschoten. De dader werd daarop neergeschoten door agenten. Volgens de premier ging het om een terroristische daad.

Klasgenoot
Intussen is een onderzoek gestart naar de motieven van de 15-jarige schutter. Hij wordt omschreven als een rustige jongen die op school en in de moskee aangesloten was bij islamitische gebedsgroepen. Dinsdag pakten de speurders al een klasgenoot op van de schutter, die op Facebook zijn sympathie had betuigd en zou opgeroepen hebben om nog meer aanslagen op agenten te plegen.

Link met IS
Volgens Australische media is vandaag nog een andere schoolgenoot van de dader opgepakt. Eén van de mannen zou ook gelinkt worden aan terreurbeweging Islamitische Staat (IS).