Politie pakt 18 mensen op na mijnramp Turkije

GETTY
De Turkse politie heeft 18 mensen opgepakt. Onder hen ook leiddinggevenden van het bedrijf dat de mijn in het West-Turkse Soma uitbaat waar deze week 301 mijnwerkers bij een mijnramp zijn omgekomen. De leidinggevenden worden verdacht van nalatigheid. Dat berichten lokale media.

Gisteren werden de reddingswerken afgerond, na het dodelijkste mijnongeluk in de Turkse geschiedenis.

Vrijdag al waren tientallen procureurs aangeduid om het onderzoek te voeren naar de brand en de ontploffing, die veroorzaakt zouden zijn door een elektrische storing, in de door een privébedrijf uitgebate mijn.

Uitbater Soma Kömür Isletmeleri, die ervan beschuldigd wordt de winstgevendheid van het bedrijf te laten primeren boven de veiligheid van zijn werknemers, heeft elke vorm van nalatigheid met klem ontkend. "Wij hebben allemaal heel hard gewerkt", zei directeur-generaal Akin Celik. "Zo'n incident heb ik in 20 jaar niet gezien." Het is niet duidelijk of ook Celik opgepakt is.

Een voorlopig rapport over de ramp, beland bij de redactie van de krant Milliyet, heeft het over verschillende ernstige gebreken op het vlak van veiligheid.

De ramp heeft geleid tot een heropflakkering van het protest tegen het regime van premier Recept Tayyip Erdogan en zijn AK-Partij.