Politie gaat Pokémon-boetes uitschrijven

anp
De politie zal vanaf nu ook voetgangers verbaliseren die op de openbare weg afgeleid worden door hun smartphone. Dat is het gevolg van de Pokémon Go-rage, waarbij sommige stappende 'jagers' zichzelf en anderen in gevaar brengen. Boete: 55 euro.

De politie beroept zich onder meer op het artikel 7.2 uit de wegcode, waarin staat dat elke weggebruiker "zich correct moet gedragen op de openbare weg en anderen niet mag hinderen of in gevaar brengen". Wie zo in de ban is van zijn smartphone dat hij zonder te kijken de straat oversteekt, auto's hindert of fietsers omverloopt, kan dus onmiddellijk een proces-verbaal krijgen.

Hinder
De verbalisant moet in zijn pv wel omstandig beschrijven waaruit de hinder precies bestond. Wie alleen maar braafjes een sms'je verstuurt terwijl hij op het trottoir wandelt of even surft op internet, riskeert geen boete. Op meerdere plaatsen zijn er al kleine incidenten geweest met Pokémonjagers die druk op hun smartphone tokkelden. De politie wil niet wachten tot er slachtoffers vallen om op te treden.

Het hele verhaal lezen? Dat kan in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Sms HLN naar 6630 (kost €1) en proef 3 weken