In zijn speech op de EU-top vroeg Zelensky niet om gevechtsvliegtuigen, hij zal dat wel doen in de persoonlijke gesprekken die hij met de verschillende Europese regeringsleiders plant. Rechts: professor Europese politiek Hendrik Vos (UGent).
Volledig scherm
PREMIUM
In zijn speech op de EU-top vroeg Zelensky niet om gevechtsvliegtuigen, hij zal dat wel doen in de persoonlijke gesprekken die hij met de verschillende Europese regeringsleiders plant. Rechts: professor Europese politiek Hendrik Vos (UGent). © AFP, Thomas Sweertvaegher

Politicoloog Hendrik Vos: “Zelensky zal zijn gevechtsvliegtuigen krijgen, zoals hij uiteindelijk ook tanks kreeg”

Oekraïens president Volodymyr Zelensky woont in Brussel de Europese top van regeringsleiders bij, met als voornaamste doel bij hen toezeggingen los te weken tot het leveren van gevechtsvliegtuigen. Kunnen de lidstaten hem dat beloven en zo ja, welke gevolgen zou dat hebben voor het verloop van de oorlog? We vragen het aan professor Europese politiek Hendrik Vos (UGent).

 1. Een grote batterij moet je minder snel vervangen: zo kies je een e-bike op jouw maat
  HLN Shop

  Een grote batterij moet je minder snel vervangen: zo kies je een e-bike op jouw maat

  De e-bike is hét ideale vervoermiddel voor velen: met een elektrische fiets omzeil je immers hoge brandstofprijzen enerzijds en overbrug je vlot lange afstanden anderzijds. Zo'n toestel is bovendien maar liefst 50 keer minder belastend voor het milieu dan een auto. Maar hoe pik je jouw ultieme exemplaar uit het erg ruime aanbod? HLN Shop helpt je - letterlijk en figuurlijk - op weg in vier handige punten.
 2. LIVE. Zelensky krijgt meer militaire steun en staande ovatie in Brussel, maar nog geen gevechtsvliegtuigen

  LIVE. Zelensky krijgt meer militaire steun en staande ovatie in Brussel, maar nog geen gevechts­vlieg­tui­gen

  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zakte gisteren af naar Brussel om op de Europese top te pleiten voor meer wapens in de strijd tegen Rusland. Donderdagmorgen vertrok hij samen met de Franse president Emmanuel Macron vanuit Parijs richting Brussel. Zelensky sprak later op de ochtend het Europees Parlement toe en bedankte de parlementsleden voor hun niet-aflatende steun. Hij heeft gevraagd om de militaire steun op te schalen en benadrukte dat dit niet enkel in het belang is van Oekraïne, maar van heel Europa. “We hebben wapens nodig om te overleven”, klonk het. Ook uitte hij zijn dankbaarheid naar de Europese burgers voor hun steun.
 1. Zelensky in Parijs voor diner met Macron en Scholz: “Rusland mag deze oorlog niet winnen”
  UPDATE

  Zelensky in Parijs voor diner met Macron en Scholz: “Rusland mag deze oorlog niet winnen”

  De Franse president Emmanuel Macron heeft zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelensky er woensdagavond in Parijs van verzekerd dat Frankrijk Oekraïne “zal begeleiden naar de overwinning”. Ook de Duitse bondskanselier Olaf Scholz beloofde steun “zo lang als nodig”. Zelensky was in Parijs voor een diner met Macron en Scholz. Eerder vandaag bezocht hij het Verenigd Koninkrijk en morgen wordt hij verwacht in Brussel.