Politici verenigen zich tegen kerncentales Doel en Tihange

De kerncentrale van Doel
Photo News De kerncentrale van Doel
Nederlandse tegenstanders van de kerncentrales in Doel en Tihange willen volgende week de handen ineen slaan om samen te strijden voor een snellere sluiting van de verouderde reactoren. Tijdens een bijeenkomst woensdag in het Nederlandse Bergen op Zoom willen de initiatiefnemers een platform oprichten voor politici uit Zeeland, Brabant, Limburg, Vlaanderen en Wallonië om samen te lobbyen.

Het initiatief voor de bijeenkomst komt van Evert Weys, die fractievoorzitter is van de grootste politieke partij in Bergen op Zoom (GWBWP). Hij zegt dat het idee voor de samenwerking tussen de tegenstanders komt van de antikernenergiegroep Wise. Samen met de activisten is een aantal doelen op papier gezet. Behalve een lobby denken ze aan gezamenlijke acties en promotie van schonere energie.

In Roosendaal en Bergen op Zoom overheerst de roep om de kerncentrale van Doel definitief te sluiten.

De Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde eerder dit jaar dat de kans op een ernstig kernongeval klein is. Maar als er echt een ramp gebeurt zijn België, Nederland en Duitsland slecht voorbereid, was tevens de conclusie. 
35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Tamsyn

  Meneer Engelbeen, via het Hades-project is nog geen gram kernafval onder de grond geraakt, en dat zal ook niet gebeuren. Geen enkele gemeente wil die brol in haar ondergrond. Bovendien moet dat kernafval eerst minstens 50 jaar afkoelen. Zo lang vormt dat dan een risico, in Dessel zijn nu al duizenden vaten aan het lekken.

 • Nico De Smet

  Zij die hier pro kernenergie zijn beseffen niet wat de komende generaties zullen betalen voor het ontmantelen/bergen van het kernafval. Ook politici die pro kernenergie zijn denken enkel maar tot aan de volgende verkiezingen. Gelukkig wordt de productie van hernieuwbare energie met de dag goedkoper. En prijst kernenergie zichzelf uit de markt.

 • Gerry Cle

  Hopelijk zullen degene die nu pleiten om die gescheurde centrales langer open te houden later opdraaien voor de kosten als het mis gaat. Hoogstwaarschijnlijk zullen ze, ook dan weer, hun kop in het zand steken en de schuld op de anderen steken. Droevig om een politieke generatie te hebben die zo besluitloos en dom is.

 • Nancy Verhoeven

  Kernenergie is passé.

 • Ferdinand Engelbeen

  Emi De graeve, je moet het kernafval minstens 600 jaar veilig bewaren vooraleer de "moeilijkste" hun radio-activiteit voor het grootste deel kwijt zijn. Daar is men volop mee bezig via experimenten in de Boomse klei in Mol, het "Hades project". Dei klei is al miljoenen jaren onveranderd, lang genoeg dus om alle afval veilig in op te bergen.