Politici reageren verbouwereerd op aanslag in Londen

REUTERS
Dag op dag een jaar na de aanslagen in Brussel, vond vandaag een terreuraanval plaats in Londen. Minstens vier mensen kwamen om het leven, verschillende anderen zijn er erg aan toe. Op Twitter drukken premier Michel en andere politici in binnen- en buitenland hun medeleven uit voor de slachtoffers en hun steun aan het Verenigd Koninkrijk.

Amper tien uur nadat hij een tweet de wereld instuurde ter herdenking van de slachtoffers van de aanslagen in Brussel op 22 maart vorig jaar, moet premier Charles Michel alweer tweeten over terreur, deze keer naar aanleiding van de aanslag van deze namiddag in Londen: "Onze gedachten zijn bij hen die rouwen en al wie getroffen werd in Londen. België staat zij aan zij met Verenigd Koninkrijk in de strijd tegen terreur," aldus de eerste minister.

Ook Vlaams minister-president Kris Peeters en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders hebben via Twitter hun afschuw voor de gebeurtenissen en hun steun aan de Britten uitgedrukt.

Geen steunbetuiging van Vlaams Belang-kopstuk Tom Van Grieken, die het incident aangrijpt om aan te manen tot actie in eigen land.

Bernard Cazeneuve, de Franse premier, die de voorbije jaren meermaals met terreur werd geconfronteerd in eigen land, drukte via Twitter zijn steun uit voor de slachtoffers.

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk liet ook via Twitter van zich horen.

Ook de extreemrechtse Marine Le Pen, die zich in Frankrijk kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen, drukt haar medeleven via Twitter uit.

De Britse Labour-voorzitter Jeremy Corbyn verwoordt in een videoboodschap op Twitter zijn respect voor de hulpdiensten.

"Spanje steunt het Britse volk. Ik veroordeel de aanslag in Westminster, Londen. Solidariteit met de slachtoffers," schreef de Spaanse premier Mariano Rajoy op Twitter.

De Britse eurosceptische politicus Nigel Farage laat op Twitter weten "niet verrast" te zijn.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls, die van 2014 tot 2016 premier van Frankrijk was, verwijst in zijn steunbetuiging ook naar de aanslagen in Brussel.